Românul, vaca de muls a sistemului bancar

În ciuda crizei sistemului bancar este evident ca bancile din România traiesc bine.

Desi se pot considera muzee de lux în care prea putini clienti mai au curajul sa intre, bancile noastre si-au facut un titlul de glorie din a refuza documentele aduse de client pentru contractarea unui credit si din scaderea continua a dobânzilor la depozite.

De parca, sistemul bancar românesc nu are nici o legatura cu realitatea si reuseste sa faca profit din surse necunoscute.

Este oare de mirare ca românii nici macar nu se mai gândesc la credite si ca în ziua de salariu dau fuga la bancomat pentru a-si retrage întreaga retributie, de frica cine stie carei inventii bancare?

În aceste conditii este fireasca întrebarea: din ce traiesc bancile din România?

Raspunsul este extrem de simplu: din banii nostri. 

Indirect, prin taxele si impozitele pe care le platim si care ajung în final în pusculita bancara în urma afacerilor cu statul.

Pentru a sustine în viata sistemul, statul are nevoie permanenta de bani care provin din împrumuturi. Daca o parte din acestia ajung pe canale externe (bani de la UE, BERD, Banca Mondiala sau FMI), o alta parte provin din împrumuturile pe care statul le contracteaza cu bancile. Astfel încât, mare parte din banci câstiga foarte bine din afacerile cu statul,împrumutând Guvernul pe banda rulanta. Niciun risc, profit garantat!

Continuarea pe financiarul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.