Rompuy: Voi conlucra cu Preşedinţia UE pentru progresul aderării României la Schengen

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat joi că va conlucra cu Preşedinţia lituaniană a UE pentru a se ajunge la progres în privinţa integrării României în zona Schengen.

„Voi conlucra cu Preşedinţia lituaniană (Preşedinţia rotativă a UE – n.r.) în a doua jumătate a acestui an pentru a ajunge la progres pe calea pentru integrarea în zona Schengen, una dintre realizările importante ale integrării europene”, a spus Van Rompuy, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, după o întâlnire cu Traian Băsescu.

La rândul său, președintele Traian Băsescu a declarat că România este una din primele țări care a reușit să iasă din procedura de deficit excesiv.

„Am ținut să subliniez succesul pe care l-a avut România în restabilirea echilibrelor macroeconomice.România îndeplinește criteriile de ieșire din procedura de deficit excesiv. Am subliniat și faptul că ne bucură că suntem una din primele țări care reușesc să iasă din procedura de deficit, dintre cele 27 care se află în această procedură. România a revenit din punct al credibilitții acolo unde îi este locul, adică între statele care cheltuiesc rezonabil și nu au nevoie să stea cu mâna întinsă pentru a-și plăti pensiile și salariile. (…) S-a discutat despre consolidarea Uniunii Monetare, despre securitatea energetică , despre combaterea evaziunii fiscale, politica de apărare, politica externă. De asemenea am abordat și probleme de interes direct pentru România: problema Schengen, MCV și analiza după decembrie a unei proceduri de ieșire.  Am vorbit și despre problema liberului acces pe piața muncii a românilor în țările care încă mai au restricții, care trebuiesc ridicate de tot în ianuarie 2014”, a declarat președintele Băsescu.

Președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a mai declarat că: ”Sunt vești bune și vești rele. Vestea bună este că am reușit să ajungem la o stabilitate în zona euro și sunt semne de îmbunătățire a situației. Au crescut exporturile și deficitul a scăzut în mod considerabil. Vestea rea este că de fapt continuă criza economică și în continuare sunt probleme privind șomajul, în special în rândul tinerilor și ar trebui să ne concentrăm pe acest domeniu, să găsim locuri de muncă  pentru tineri în special”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.