ROSA: Experimentele a cinci echipe de elevi romani vor rula la bordul Statiei Spatiale Internationale

Cinci echipe de elevi romani s-au calificat in faza finala a competitiei spatiale “Astro Pi”, organizate de Agentia Spatiala Europeana (ESA) si promovate in Romania de ESERO Romania, Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţiala — un proiect colaborativ intre ESA si Agentia Spatiala Romana (ROSA).

Provocarea lansata tuturor elevilor europeni cu varsta de pana la 16 ani a fost de a proiecta un experiment stiintific care poate fi rulat folosind senzorii Astro Pi ai unui computer aflat la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS) si de a scrie codul cu care Astro Pi trebuie programat pentru a executa acest experiment.

Cele cinci echipe din Romania calificate in faza finala a competitiei spatiale “Astro Pi” sunt:

  • “Astro Vianu Team” si “Star Gazers”, Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu”, Bucuresti;
  • “Cosmos Dream”, Liceul Teoretic „Nicolae Balcescu”, Cluj Napoca;
  • “Carmen Sylva Astro Pi”, Liceul Teoretic „Carmen Sylva”, Eforie Sud;
  • “MiBus researchers”, Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc” Pascani.

Experimentele celor cinci echipe romanesti, alaturi de coduri ale unor echipe din alte 12 tari membre ale Agentiei Spatiale Europene (ESA) au fost selectate din peste 180 de candidaturi de catre un juriu profesionist din partea ESA si a Fundatiei Raspberry Pi, dupa doua faze preliminare.

In prima faza, elevii au fost invitati sa propuna o idee de experiment care ar putea fi rulat folosind Astro Pi, de la bordul Statiei Spatiale Internationale si senzorii aferenti (Sense HAT). In faza a doua, astronautul Thomas Pesquet, aflat la bordul Statiei Spatiale Internationale, a alocat echipelor selectate o misiune stiintifica, planificata a se desfasura la bordul ISS folosind computerul Astro Pi, Ed. Pentru a indeplini obiectivele misiunii, participantii au definit pasii experimentului stiintific pe care il vor desfasura si au scris codul necesar pentru operarea Astro Pi, folosind limbajul de programare ‘Python’.Candidaturile au fost evaluate pe baza unor criterii precum valoarea stiintifica, inovatia, fezabilitatea misiunii in contextul Statiei Spatiale Internationale, claritatea si calitatea codului.

Codurile echipelor calificate, odata transmise catre Statia Spatiala Internationala, ruleaza pe computerul Astro Pi aflat pe modulul Columbus. Pe 15 mai 2017, rezultatele experimentelor vor fi publicate, iar astronautul Thomas Pesquet le va comenta de pe orbita. Datele colectate in spatiul cosmic vor fi descarcate si trimise spre Terra, unde vor fi apoi analizate de catre echipele participante.

Promovarea la nivel national in Romania a competitiei spatiale “Astro Pi” este in sarcina ESERO Romania. ESERO (Biroul European de Resurse pentru Educatie Spatiala) este un proiect colaborativ intre Agentia Spatiala Europeana (ESA) si parteneri nationali (in Romania acesta fiind Agentia Spatiala Romana), fiind principalul proiect al ESA de sprijinire a educatiei preuniversitare in Statele Membre ESA. Birourile ESERO promoveaza competitii ESA la nivel European si sunt principalele puncte de contact pentru profesori si elevi. Proiectul ESERO ridica gradul de constientizare al tinerei generatii asupra programului spatial european si asupra importantei sale pentru societatea si economia moderna.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.