ROSA: Saptamana Mondiala a Spatiului, editia 2017

Agentia Spatiala Romana (ROSA), in calitate de coordonator national, va invita sa participati la editia din 2017 a Saptamanii Mondiale a Spatiului (WSW), cel mai mare eveniment public din lume dedicat celebrarii spatiului, ce are loc anual in perioada 4 – 10 octombrie. Organizatiile si institutiile din Romania pot participa la acest eveniment prin desfasurarea de actiuni de educare si promovare a spatiului, avand la baza tema editiei de anul acesta – ”Explorand Noi Lumi in Spatiu”.

”Saptamana Mondiala a Spatiului este o oportunitate prin care putem arata publicului larg cum contribuie actiunile de explorare a spatiului la imbunatatirea conditiei umane. In plus, este contextul ideal prin care putem atrage tanara generatie catre domeniul stiintei si tehnologiei.

Este nevoie de un efort concertat pentru a ajunge la cat mai multe comunitati locale, de aceea va adresez invitatia de a participa la acest eveniment in numar cat mai mare si cu actiuni cat mai diversificate”, declara Virgiliu Pop, cercetator al Agentiei Spatiale Romane (ROSA) si responsabil pentru educatie.

Participarea la eveniment este deschisa oricarei organizatii sau institutii care doreste sa promoveze beneficiile explorarii spatiului catre comunitati locale. Tipurile de activitati sunt la alegerea organizatorilor si pot fi: expozitii, dezbateri publice, conferinte, festivaluri, proiectii de filme si nu numai. Evenimentele ar trebui sa reflecte tematica editiei de anul acesta, ”Explorand Noi Lumi in Spatiu”, ce se concentreaza pe identificarea urmatoarelor obiective de explorare spatiala: Luna, planeta Marte sau si mai departe. Activitatile pot fi adresate elevilor, angajatilor, reprezentantilor guvernamentali sau din mass-media, publicului larg etc.

Pentru a participa, fiecare organizatie este invitata sa-si adauge evenimentul in calendarul global de actiuni si sa promoveze implicarea in Saptamana Mondiala a Spatiului folosind materialele puse la dispozitie pe website-ul oficial al evenimentului, printre care si hashtagul evenimentului #WSW2017. La final, fiecare organizator va transmite un raport de activitate care va include numarul de participanti, vizibilitatea in media si fotografii din cadrul evenimentelor.

Agentia Spatiala Romana (ROSA) este coordonatorul national al activitatilor din Romania dedicate Saptamanii Mondiale a Spatiului. Agentia Spatiala Romana a semnat un protocol de colaborare cu Ministerul Educatiei Nationale.

„Romania s-a aflat in repetate randuri printre tarile cu cel mai mare numar de manifestari cu ocazia Saptamanii Mondiale a Spatiului. In 2016, au fost organizate 2.700 de evenimente la nivel global, in 86 de tari, iar 200 dintre acestea s-au desfasurat in Romania. Speram ca si anul acesta sa ne bucuram de un numar mare de activitati”, a spus Virgiliu Pop.

Despre World Space Week

Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a declarat in 1999 ca Saptamana Mondiala a Spatiului va avea loc in fiecare an in aceeasi perioada: 4 – 10 octombrie, aceste date marcand doua evenimente: 4 octombrie 1957 — lansarea primului satelit realizat de om, Sputnik 1, deschizand astfel calea spre explorarea spatiului si 10 octombrie 1967 — Semnarea Tratatului privind principiile care guverneaza activitatile statelor in domeniul explorarii si utilizarii pasnice a spatiului cosmic, inclusiv a Lunii si a celorlalte corpuri ceresti.

Evenimentul Saptamana Mondiala a Spatiului este coordonat de catre Organizatia Natiunilor Unite, cu sprijinul World Space Week Association (WSWA). WSWA conduce o echipa globala de Coordonatori Nationali, care promoveaza celebrarea Saptamanii Mondiale a Spatiului in propriile tari. In Romania evenimentul este coordonat de catre Agentia Spatiala Romana (ROSA).

Incepand cu prima editie, Saptamana Mondiala a Spatiului a crescut in amploare, devenind cel mai mare eveniment public din intreaga lume dedicat celebrarii spatiului.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.