Roşia Montana: Comerţ cu Istoria României – plata ramburs

În Iulie 2011 ministrul Culturii și Patrimoniului, Kelemen Hunor, s-a exprimat public cu privire la „promisiunea companiei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC)“ de a investi 70 de milioane de dolari în patrimoniul României. Declaratia a fost facută la pachet cu anunțul acordării unui nou certificat de descărcare de sarcină arheologică pentru Masivul Cârnic, dupa ce instanțele il anulaseră pe primul. S-a cerut și obținut în instanță publicarea acestui protocol de către Ministerul Culturii, care ba recunoaște existent lui, ba o neagă – depinde cum se pliază la propaganda RMGC (vezi și recenta declarație a directorului INP, Alexandru Muraru). Ministerul Culturii și INP refuză în continuare publicarea protocolului!

Protocolul între INP şi RMGC (nr.3518 din 19.07.2011) conţine mai multe clauze, iar cea mai des invocată în text este clauza 3.1, care prevede: „angajamentul RMGC de a finanţa obiectivele care ţin de patrimoniul cultural este fundamental legat de progresul RMGC în implementarea proiectului (de exploatare de la Roşia Montană) atât în stadiile de aprobare şi de autorizare, cât şi în cele de construcţie şi operare”.

Câteva paragrafe mai jos se detaliază modalitatea în care se face condiţionarea între aprobări şi plăţi: RMGC va plăti (în rate de câte 7 milioane de dolari, vreme de cinci ani) toată suma de 70 de milioane – deci inclusiv banii deja angajaţi pentru Ministerul Mediului, atenţie!, doar dacă toate aprobările şi avizele vor fi obţinute şi validate ca definitive şi irevocabile.

Pe scurt, prin acest protocol Ministerul Culturi și INP se angajează să obţină, contra cost, decizii din partea altor ministere şi sentinţe favorabile din partea unor instanţe de justiţie! Nu există nicio clauză în care să fie prevăzută modalitatea concretă prin care cele 70 milioane de dolari vor ajunge să fie folosite pentru conservarea patrimoniului României.

Prin contractul direct dintre RMGC și Minister, prin care practic patrimoniul României e vândut pe bani, Daniel Barbu, cel mai vocal susținător al mineritului în defavoarea culturii, a devenit astfel angajatul RMGC.

Daniel Barbu, senator PNL, ministru al culturii în România, pune in aplicare acum termenii protocolului: forteaza obținerea avizelor pentru a intra în posesia banilor RMGC! Daniel Barbu este un pericol la adresa culturii românești prin faptul ca este parte a unui act grav de corupție instituțională, care are ca primă consecință pierderea ireversibilă a uneia dintre cele mai importante mărturii ale istoriei României.

Nu degeaba ministerul a încercat să evite publicarea protocolului, invocand că ar fi vorba de un contract comercial. Asta și este, negoț cu patrimoniul Romaniei!

Minciunile repetate în mod obsesiv, pe toate canalele media, sunt singurul mod prin care Barbu, si mai nou directorul INP – Alexandru Muraru, pot forța aceste avize. Prin urmare, nu doar DEMITEREA lor imediată se impune, dar și ANCHETAREA pentru grave acte de corupție și de subordonare a instituțiilor statului unei companii private! Alburnus Maior a obținut acest protocol din alte surse decât cele ministeriale. Așteptăm cu interes ca ministerul să se supună deciziei instanțelor și să îl publice și pe site-ul oficial.

Detalii pe  rosiamontana.org

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.