Roșia Montană merită un vot democratic, la vedere

Asociația Alburnus Maior condamnă intenția de tergiversare a votului în Senat asupra legii distrugerii Roșiei Montane și lipsa de responsabilitate a liderilor politici în tranșarea deciziei privind proiectul minier de la Roșia Montană.

Mai mult Campania Salvați Roșia Montană cere respingerea imediată în Parlament a Legii privind măsurile aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană și stimularea și facilitarea dezvoltării activităților miniere în România înaintată de Guvernul României. Ca urmare a lașității clasei politice pe subiectul Roșia Montană, protestele vor continua și în 15 septembrie .

Anunțul făcut, ieri, 12 septembrie de co-președintele USL privind revenirea la o comisie parlamentară specială pentru Roșia Montană și retragerea procedurii de urgență indică o strategie sfidează revendicările, clare și ferme totodată ale protestatarilor. Propunerea lui Crin Antonescu de înființare a unei comisii mixte a celor două camere ale Parlamentului, ce conform regulamentului, nu dispune de un termen limită de deliberare amână pe termen nedeterminat un vot asupra legii. În mod cert, răspunderea liderilor politici ce se pregătesc de o nouă cursă electorală ar fi substanțial diminuată printr-o nouă comisie parlamentară.

Indiferent de felul în care liderii politici încearcă să evite asumarea responsabilității, reamintim atât opiniei publice cât și mai ales deputaților motivul pentru care nimeni nu vrea să își asume această lege: este un precedent mult prea periculos în care România își cedează suveranitatea unei comapanii străine înregistrată într-un paradis fiscal. Acest fapt a fost confirmat inclusiv de liderul PNL Crin Antonescu: “premierul vrea tare acest proiect, dar nu dorește să-și asume răspunderea și îl trimite la Paralament, acolo unde vrea un vot secret” .

Legea specială de distrugere a Roșiei Montane include prevederi ce încalcă articole din Constituție, principiul separării puterilor în stat, drepturile omului, suveranitatea justiției. Dacă această lege ar fi aprobată, comapania minieră ar putea dispune de orice casă sau teren prin exproprierea proprietarului de drept și ar fi scutită de obținerea oricăror avize pe care nu le-a dobândit conform legii.

“Prin acest ping-pong de declarații Ponta-Antonescu am văzut foarte clar care e de fapt situația. Textul cu despăgubirile îl cred doar el cu Șova și marele șef al companiei miniere, cel care ne-a amenințat că ne va vorbi de rău la alți investitori. Pentru 634 locuri de muncă, iarăși, nu insiști într-atât de mult pentru realizarea unui proiect cu impact devastator. Și toate acestea cu zeci de mii de oameni ce îți atrag atenția că s-au săturat de minciuni și de texte care ne insultă inteligența” a declarat Eugen David, președintele Alburnus Maior.

“Suntem o democrație și în loc de comisii mixte cu ușile închise, cerem un vot transparent în regim de urgență și respingerea imediată a legii. Lista noastră de revendicări rămâne aceeași. Duminica viitoare vom fi din nou în stradă pentru a-i face pe politicieni să își ia funcțiile pe care le dețin în serios” a declarat Călin Caproș, vicepreședinte Alburnus Maior.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.