Routerele prevăzute cu sisteme de operare, trendul următorilor ani

Routerele prevăzute cu sisteme de operare vor începe să fie popularizate în următorii doi ani, a declarat Costin Raiu, directorul echipei globale de cercetare şi analiză – GReAT din cadrul Kaspersky Lab, la o întâlnire cu presa de specialitate.

„Toată lumea are un router acasă în ziua de azi, poate două. Tot internetul supravieţuieşte, practic, pe baza routerelor. Părerea mea este că sunt foarte multe atacuri malware pe routere, pe care noi nu le vedem, fiindcă nu avem cum. Nu avem antivirus pe care să-l putem instala pe routere. Routerele nu suportă antiviruşi, în general procesoarele acestora nu sunt optimizate să ruleze antiviruşi şi, ca urmare, se creează un fel de gaură neagră în care nu ştim exact ce se întâmplă. Noi avem o idee un pic mai bună (…), şi anume să facem un router nu neapărat doar pentru acasă, ci unul care să ţintească domeniul ‘Small and Medium Businesses’ şi mai mare, dar care e bazat pe un concept mai bun: un sistem de operare cu Trusted Execution, şi anume Kaspersky OS (…) Pe routere nu poţi să rulezi antiviruşi (…) Să pui doar în faţa lor un alt router nu mi se pare că este răspunsul corect, doar muţi problema mai încolo”, a spus Raiu.

Expertul a precizat faptul că este dificil să creezi un sistem de operare „de la zero”, dar, odată creat, acesta oferă anumite avantaje.

„Noi lucrăm la Kaspersky OS de prin 1999. Este extraordinar de dificil să faci un sistem de operare de zero, dar părerea mea e că are anumite avantaje. Vă dau un exemplu: pe Linux, în momentul în care cineva găseşte o vulnerabilitate într-un produs care rulează într-o Library, automat toate routerele care folosesc acea librărie sunt vulnerabile. Ideea noastră este să existe routere bazate pe propriul nostru sistem de operare, care să fie sigure. Bitdefender Box şi alte routere de tip Box nu sunt neapărat protejate, ci protejează infrastructura din spatele routerului. Sistemul de operare de la Kaspersky este gata, lansat şi îl folosim deja doar în tipurile de soluţii enterprise. Avem şi un partener care vinde routere cu sistemul nostru de operare. Toţi ne-am dori un astfel de router disponibil mult mai uşor pe piaţă, dar mi se pare foarte important ca înainte să intrăm puternic pe piaţă este esenţial ca acesta să fie sigur. Părerea mea e că un astfel de router (prevăzut cu sistem de operare, n.r.) o să se popularizeze în următorii doi ani”, a subliniat Costin Raiu.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.