Rovana Plumb s-a întâlnit cu ministrul bulgar, Julian Popov

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb a avut luni, 15 aprilie 2013, la Ruse, o întrevedere cu ministrul bulgar al Mediului şi Apelor, Julian Popov.Printre temele de pe agendă s-au numărat discuţii referitoare la schimbările climatice şi calitatea aerului, revizuirea proiectelor comune în cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliere România – Bulgaria, dar şi desemnarea siturilor Ramsar în cadrul Programului Transfrontalier Romania.

În mesajul de deschidere, ministrul Rovana Plumb a pus accentul pe cooperarea şi colaborarea dintre cele două state vecine în toate domeniile, dar mai ales pe cele legate de mediu. „Trebuie să luăm decizii importante referitor la localităţile riverane Dunării, astfel încât să asigurăm o dezvoltare durabilă, cu respectarea condiţiilor de protecţia mediului, dar şi legate de investiţii şi crearea de locuri de muncă”, a completat ministrul român al Mediului.
În ceea ce priveşte calitatea aerului în regiunile transfrontaliere celor două state şi viitoarea revizuire a Strategiei Tematice privind Poluarea Aerului, ambii oficiali au punctat faptul că există o colaborare foarte bună în acest domeniu, iar experţii din cele două state conlucrează în vederea ţinerii sub control al fenomenelor de poluare, care apar şi sunt de cele mai multe ori inerente.
Secretarul de stat, Elena Dumitru a explicat faptul că există la nivelul celor două state mai multe proiecte, atât la nivelul Agenţiilor de Protecţia Mediului, cât şi la nivelul Gărzii Naţionale de Mediu. De asemenea, a fost pusă în discuţie funcţionarea celor 4 staţii de monitorizare a calităţii aerului, 4 pe teritoriul României şi 4 pe teritoriul Bulgariei şi propuneri de îmbunătăţire a acestora.
Un alt subiect de pe agenda întâlnirii l-a constituit programele operaţionale şi împărtăşirea de informaţii de ambele părţi, astfel încât pregătirea Cadrului Financiar Multianual 2014 – 2020 a fiecăruia dintre state. Ministrul Rovana Plumb a explicat funcţionarea Programului Operaţional POS Mediu, împărţirea acestuia în cele 6 axe, dar şi gradul de absorbţie şi de contractare.
„La preluarea mandatului Comisia Europeana rambursase României pentru POS Mediu suma de 197,17 milioane euro, respectiv rata absorbţiei era de 4,37%. La sfârşitul anului trecut, solicitările de plată către Comisia Europeană au ajuns la un total de 581,14 milioane Euro, respectiv o rată de 12,88%. În acest moment, putem vorbi de o rată de absorbţie de aproximativ 15%”, a subliniat ministrul Mediului.
Totodată, s-a stabilit ca în perioada mai – iulie 2013 să existe reuniuni între autorităţile de management ale Programelor Operaţionale Sectoriale din ambele state, la o dată stabilită de comun acord.
În cadrul reuniunii de la Ruse, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb şi ministrul Mediului şi Apelor, Julian Popov au semnat scrisoarea oficială de desemnare a şase zone umede de importanţă internaţională (situri Ramsar) şi situri transfrontaliere (Bistreţ – Ibisha, Suhaia – Belene, Iezer – Srebarna). Această scrisoarea oficială cu intenţia comună de desemnare şi colaborare între cele două ministere se va transmite către Secretariatul Convenţiei Ramsar, pentru recunoaşterea şi certificarea siturilor ca zone umede de importanţă transfrontalieră.
Secretarul de Stat, Anne Jugănaru a subliniat faptul că acest parteneriat este unul foarte important pentru că se vor putea aplica aceleaşi măsuri de management, aceleaşi activităţi de monitorizare, braconajul şi comerţul ilegal va fi mai uşor de controlat, iar turismul îmbunătăţit.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.