Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Ruinele Troiei, Țările Române și Turcia Europeană – harta unui nou concert al Stagiunii „Cartografii sonore”

Publicat: joi, 23 noiembrie 2017

La Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, muzica dezvăluie una dintre cele mai valoroase hărți aflate în patrimoniul muzeului. Marți, 28 noiembrie, de la ora 18.00, în saloanele Muzeului din Strada Londra nr.39, va avea loc un nou concert din cadrul Stagiunii „Cartografii sonore”. 

Accesul la eveniment se face în limita locurilor disponibile, doar pe baza înscrierii la adresa de e-mail comunicare@muzeulhartilor.ro. Prețul biletului de intrare la muzeu este în valoare de 8 lei.

Harta adusă în atenția publicului reprezintă, de această dată, teritoriile Turciei în Europa și a fost realizată de cartograful John Senex și publicată în anul 1714.

Prezentarea hărții, alături de contextul istoric al realizării sale, va fi făcută de domnul Marian Coman, cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române.

În partea a doua a evenimentului vor fi invitați să concerteze Angela Sindeli – soprană și Tudor Niculescu Mizil – chitară, cu un program inspirat de povestea hărții prezentate. Vor fi interpretate lucrări de Claudio Monteverdi, Manuel de Falla, Federico García Lorca, Anton Pann. Pentru completarea experienței, la final de eveniment va avea loc o degustare de vinuri dintr-una din regiunile descrise de hartă.

John Senex, Turky in Europe corrected from observations communicated to the Royal Societys at London and Paris, 97 x 67 cm, [1714]

Această hartă a Turciei europene, de dimensiuni neobişnuit de mari, tipărită pe două coli, este unul dintre puţinele exemplare păstrate până astăzi ale unui proiect editorial derulat în mai multe etape. (…) Cartușul alegoric este deosebit de spectaculos (…).

Pe hartă sunt consemnate numeroase toponime, unele însoţite de mici legende, precum cea din dreptul Cotnariului „faimos pentru vinurile făcute acolo”. Cartograful a ignorat schimbările politice de la sfârşitul secolului al XVII-lea, înfăţişând o Turcie europeană mult mai extinsă.  (…) O atenţie deosebită este acordată vestigilor antice, precum ruinelor Troiei.(…)” – Marian Coman

Concertele de la Muzeul Hărților creează o perspectivă inedită asupra vizitei la muzeu, în apropierea hărților vechi, unde istorii, mentalități, coduri estetice și alte valori ale societăților care s-au succedat de-a lungul vremurilor pot fi descifrate printr-o privire nouă, în compania muzicii clasice.

În fiecare lună o nouă hartă devine personaj principal, beneficiind de o expunere privilegiată, de o scurtă prelegere și de un concert cu un program inspirat de ea. Harta Turciei europene va deveni, așadar, harta lunii decembrie, și va beneficia de o expunere specială în așteptarea vizitatorilor curioși să descopere bogățiile și misterele sale.

Stagiunea „Cartografii sonore” este o inițiativă a Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi și a UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România. Este un proiect derulat prin programul „Oportunități la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni excepționali din România, program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România în cele peste 100 de concerte organizate anual. În sprijinul eforturilor de promovare și susținere a tinerilor muzicieni în această Stagiune s-a alăturat Banca Transilvania, prin încrederea acordată antreprenoriatului din sectorul creativ.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=88014

Publicat de la data nov. 23 2017. Categorii Cultură, CULTURĂ, MUZICĂ.

Zona comentariilor

Text To Speech

Meteo în țară

20 martie 2019, 6:21
 

ENE
Parţial noros
6°C
14 km/h
Perceput de temperatură: 2°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 87%
Vânt: 14 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:19
Apus: 18:27
Prognoza 21 martie 2019
Zi
 

NV
Predominant înnourat
15°C
Vânt: 4 km/h NV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

NNV
Predominant senin
4°C
Vânt: 4 km/h NNV
Rafale de vânt: 4 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 195.196 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team