Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Rusia își mută Banca Internațională de Investiții la Budapesta

Publicat: vineri, 22 februarie 2019

 

Banca Internațională de Investiții a Rusiei, ce urmează să-și mute sediul din Moscova la Budapesta, primește de la guvernul ungar privilegii și imunități de-a dreptul alarmante. Banca Rusiei va beneficia de drepturi chiar și mai avantajoase decât cele ale unei ambasade – toți angajații, dar și colaboratorii lor vor avea imunitate diplomatică, deși nu au acest statut.

 

Practic, statul ungar îi va pune la dispoziție clădirile și facilitățile cerute și toate costurile – inclusiv renovarea, închirierea unor spații și paza – vor fi asigurate din bani publici, adică sunt costuri suportate chiar de cetățenii Ungariei. Autoritățile statului ungar nu vor avea voie să intre în clădire dacă nu li se permite accesul, va fi o adevărată fortăreață bancară, care va fi păzită de un număr suficient de polițiști și ofițeri, pe care Guvernul trebuie să-i pună la dispoziția băncii rusești. Inclusiv aceștia vor avea voie să intre în clădire doar pe bază de invitație.

 

Noul sediu va beneficia de imunitate în cazul oricăror proceduri de expropriere, activele băncii nu se vor afla sub incidența restricțiilor, reglementărilor sau altor forme de control din partea autorităților. Practic, banca nu va putea fi investigată, controlată sau monitorizată în niciun fel. De asemenea, va fi scutită de la plata taxelor și comisioanelor legate de exportul-importul de diverse servicii.

 

Jurnaliștii din Ungaria se întreabă, în acest context, cum de a acceptat Guvernul aceste condiții. Explicația oficială ar fi că, odată cu mutarea sediului băncii la Budapesta, Ungaria va deveni un hub financiar internațional. Numai că experții arată că Banca Internațională de Investiții a Rusiei e una extrem de mică: bilanțul său reprezintă doar 2,5% din cea mai mare bancă ungară – OTP, ceea ce o face a 17-a bancă din Ungaria. Implicațiile sunt mult mai mari. Peste 50% din acțiunile băncii rusești sunt deținute de Bulgaria, Cehia, Slovacia, România și Ungaria, în vreme ce Rusia deține 40%.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=108582

Zona comentariilor

Meteo în țară

16 noiembrie 2019, 0:02
 

NNE
Ceaţă
10°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 11°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 0 km/h NNE
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:11
Apus: 16:49
Prognoza 16 noiembrie 2019
Zi
 

NE
Parţial însorit
16°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

ENE
Parţial înnourat
8°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 241.117 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team