Rusia renunță la acuzația de piraterie formulată împotriva membrilor Greenpeace

Autoritățile ruse au renunțat la acuzația de piraterie, formulată împotriva a 30 de membri aiorganizației ecologiste Greenpeace, înlocuindu-le cu acuzații de huliganism, au anunțatprocurorii ruși.Activiștii care protestau împotriva forării după petrol în Oceanul Arctic ar putea fi condamnați la o pedeapsă privativă de libertate de maxim șapte ani, în locul celei de 15 ani, pe care o puteau primi pentru piraterie.

Anunțul Comitetului Investigativ vine după comentariile președintelui Putin, care afirmase, luna trecută, că nu consideră că activiștii Greenpeace erau pirați.

Greenpeace a comentat decizia instanței, precizând că acuzațiile de huliganism sunt, totuși „vădit disproporționate”.

„Vom contesta acuzația de huliganism tot atât de vehement ca și pe cele de piraterie”, a declarat Vladimir Chuprov, din partea Greenpeace Rusia, adăugând că „ambele acuzații sunt fanteziste și nu au nicio legătură cu realitatea”.

Activiștii Greenpeace aflați la bordul navei Arctic Sunrise, aparținând organizației ecologiste, au fost reținuți de autorități în septembrie, în urma unui protest la platforma petrolieră Prirazlomnaya.

Olanda a acționat în justiție autoritățile ruse în cadrul tribunalului internațional maritim, afirmând că acestea au reținut fără drept activiștii Greenpeace aflați la bordul unei nave aflate sub pavilion olandez.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.