S-a stins din viață regizorul Geo Saizescu

Universitatea Hyperion din București anunță cu profundă durere încetarea din viață a marelui om de cultură, regizor și actor, GEO SAIZESCU , profesorul cate a inițiat și condus Facultatea de Arte a univesității noastre, decan de onoare și membru în mai multe legislaturi ale senatului universitar.

Maestrul Geo Saizescu va rămâne veșnic în sufletele și amintirea tuturor celor pe care i-a pregătit cu dăruire și talent desăvârșit, a marelui public care va admira mereu opera artistică de excepție apreciată in țară și-n lume.

Condoleanțe familiei îndurerate pentru această grea și ireparabilă pierdere.

 

GEO SAIZESCU – Un mare spirit al culturii noastre

Geo Saizescu, regizor, scenarist și actor, s-a născut la 14 noiembrie 1932, la Prisăceaua, județul Mehedinți.

A absolvit Liceul ‘Traian’ din Drobeta-Turnu Severin și Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ‘I. L. Caragiale’ din București (1957).

Consecvent realizator de comedii de situații construite pe exploatarea unor gaguri fizice și verbale, precum și interpret al unor personaje de plan doi sau episodice, cum ar fi: ‘S-a furat o bombă’ (1961), ‘Lumina palidă a durerii’ (1979), ‘Buletin de București’ (1982)’, ‘Pe malul stâng al Dunării albastre’ (1983)’ etc. A avut apariții în filmele pe care le-a regizat. A avut incursiuni și în domeniul documentarului și filmului utilitar, cele mai cunoscute dintre acestea fiind ‘Simfonia Deltei’ (1986), ‘Vatra Dornei’ (1987), ‘Semenic, Herculane, Muntele Mic’ (1988).

Din bogata și reprezentativa sa filmografie, la care a lucrat ca actor, dar mai ales ca regizor, menționăm: ‘Doi vecini’ (1958), ‘Un surâs în plină vară’ (1963), ‘Dragoste la zero grade’ (1964), ‘La porțile pământului’ (1965), ‘Astă seară dansăm în familie’ (1972), ‘Păcală’ (1974), ‘Eu, tu și Ovidiu’ (1977), ‘Șantaj’ (1980), ‘Secretul lui Bachus’ (1983), ‘Sosesc păsările călătoare’ (1984), ‘Secretul lui Nemesis’ (1986)’, ‘Harababura’ (1990), ‘Viață de artist’ (2003), iar în anul 2006, realizează ‘Păcală se întoarce’, o continuare a filmului de succes din 1974. Cel mai recent film al regizorului Geo Saizescu este ‘Iubire elenă’, după Kostas Assimakopoulos, o coproducție România-Grecia-Italia, a cărei premieră românească a avut loc în mai 2012.

În 2008, în cadrul Festivalului Internațional ECO-ETNO-FOLK Film, Geo Saizescu și-a lansat două volume: ‘Istoria dramatică a unui film comic—Păcală’ și ‘Svejk—după Hasek’. Este autorul unor cărți autobiografice, dar și din lumea filmului: ‘Jurnalul unui bătrân lup de cinema’, ‘Un surâs…la Balul de sâmbătă seara’, ‘Astă seară dansăm cu…Bachus’, ‘Mascatul din Santa Fe’.

Din decembrie 2008 semnează articole în revista ‘Clipa’, publicație de profil cultural, fondată de publicistul și scriitorul Dinu Săraru.

Este președintele fondator al Festivalului Internațional de Teatru și Film Hyperion Stud-Fest. Este fondatorul publicației de haz interNAȚIONAL ‘Harababura’ și al Societății Umoristice ‘Păcală’.

De-a lungul anilor a obținut foarte multe premii, printre care: Mamaia 1964 (‘Un surâs în plină vară’), ACIN 1974 ‘pentru contribuția la dezvoltarea comediei cinematografice’, ACIN 1981 (‘Șantaj’), ACIN 1984 (‘Delta de ici…de colo’) etc. În mai 2002, a fost distins cu Premiul de Excelență în Cinematografia Românească, iar în iunie același an, cu Ordinul Național ‘Serviciul Credincios’ în grad de Cavaler, conferit de Președinția României.

În 2010, Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj-Napoca l-a omagiat pe Geo Saizescu, căruia i-a fost conferit premiul pentru întreaga carieră. De asemenea, organizatorii festivalului i-au dedicat regizorului român un loc special în cadrul ediției din 2010, fiind prezentate patru dintre filmele acestuia: ‘Doi vecini’, ‘Balul de sâmbătă seară’, ‘Păcală’ și ‘Secretul lui Nemesis’.

Personalităţile prezentului, despre marele cineast:

Mircea Diaconu a declarat marți pentru AGERPRES că Geo Saizescu, alături de care a jucat în filmul ‘Buletin de București’, era ‘un prieten bun’ și ‘un om cu haz’. ‘Îmi pare rău de toți cu care am lucrat și s-au dus’, a adăugat Mircea Diaconu.

*****

Actrița Rodica Mandache a declarat marți pentru AGERPRES că Geo Saizescu a fost o persoană cu ‘o energie atomică’. Aceasta s-a referit în special la eforturile pe care Geo Saizescu le-a depus pentru a fonda și dezvolta Facultatea de Arte din cadrul Universității ‘Hyperion’. ‘Cred că a făcut un lucru foarte bun cu această facultate. (…) Cred că a încercat să facă lucrurile și mai bine și nu a putut’, a apreciat Rodica Mandache.

Actrița și-a amintit că a vorbit ultima dată cu Geo Saizescu luna trecută, când acesta i-a cerut un text de D.R. Popescu. ‘Era cineva cu o energie atomică’, a adăugat Rodica Mandache.

*****

„Dumnezeu să-l odihnească pe maestrul Geo Saizescu. Un regizor care ne-a adus atât de multă bucurie nouă și fostelor generații va avea întotdeauna un loc în sufletele noastre. Creațiile sale vor fi veșnice, la fel ca și mândria românilor de a fi fost contemporani cu un astfel de talent”, a afirmat Victor Ponta, potrivit unui comunicat transmis de Biroul de presă al Guvernului.

*****

”Cuvintele sunt neputincioase în fața durerii pe care o aduce vestea trecerii în eternitate a maestrului Geo Saizescu. Acesta a reprezentat o personalitate a cinematografiei românești care, prin talentul său inconfundabil, mai ales în vremurile întunecate ale comunismului, a făcut ca umorul să devină un loc de refugiu și un mod de a depăși atmosfera apăsătoare a acelei epoci. Cu o carieră impresionantă începută în 1958, a fost îndrăgit în egală măsură de actori, studenți și iubitori ai filmului românesc. Doresc să adresez sincerele mele condoleanțe familiei îndurerate și tuturor celor apropiați! Dumnezeu să-l odihnească!”, a transmis președintele Băsescu.

****************************

Senatul Academiei DacoRomâne TDC, Garda DacoRomână a Blocului Unității Naționale – BUN și conducerea Partidului României Europene (care, probabil, din toamna acestui an se va numi Partidul Dacilor Liberi – D.L.) au aflat cu profundă tristețe despre trecerea la cele veșnice a marelui spirit critic al culturii DacoRomâniei: regizorul, scenaristul și actorul GEO SAIZESCU.

Academia DacoRomână suferă astfel o mare și ireparabilă pierdere.
Geo Saizescu sa născut pe 14 noiembrie 1932, în comuna Prisăceaua, judeţul Mehedinţi. A fost un regizor, scenarist şi actor român. S-a remarcat de-a lungul timpului ca un cineast singular prin consecventa cu care se consacra comediei satirice intr-o conjunctura politica nefavorabila genului.

Umorul său sănătos, de care s-a ocupat la modul cel mai serios, ne-a cucerit pe toți.

Geo Saizescu a fost membru fondator și doctor honoris causa al Academiei DacoRomâne, un nemuritor al acesteia.

A lăsat drept moștenire o imensă operă de creație cinematografică, lucrări de referință pentru cei ce vor veni. A reușit să formeze o clasă de urmași și a dovedit că a fost și un bun profesor, un om de mare onoare, care a susținut acțiunile culturale de la salonul cărții de la Centrul Cultural UNESCO ”Ionel Perlea” – Ialomița ca un mare și adevărat om al cetății.

De altfel, a fost membru fondator al Partidului României Europene P.R.E. fiind prezent și activ în sala Dalles de lîngă intercontinental, la lansarea acestuia, punîndu-și amprenta pe formularea programului politic al acestui partid care va deveni Partidul Dacilor Liberi, așa cum a dorit și domnia sa cu ceva vreme în urmă.

Avînd în vedere că patria fiecărui om este cea a limbii în care se exprimă, și că pentru români patria este limba dacoromână ca vector esential al identității naționale în interiorul țării precum și pentru unitatea românilor din întreaga lume și că pretutindeni și întotdeauna cultura este scutul eternității oricărei națiuni, opera sa de peste o jumătate de secol luminează identitatea națională pretutindeni acolo unde se vorbește și rîde românește.

*******

Trupul neînsuflețit al regizorului Geo Saizescu va fi depus, miercuri, la teatrul Odeon din București, la ora 11:00, urmând ca înmormântarea acestuia să aibă loc, joi, la Cimitirul Bellu, potrivit președintelui Uniunii Cineaștilor din România, Laurențiu Damian.

Surse: agerpres.ro; ampress.ro; amosnews.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.