Să întocmim şi rechizitoriul?

Scandalul zahărului, resimţit de populaţie atât de acut în aceste zile, a pus în evidenţă întregul mecanism al corupţiei infiltrate în palierele de vârf ale ministerelor implicate –comerţul şi agricultura – prin intermediul unor înalţi funcţionari, mai sensibili la interesele speculanţilor decât la suferinţele populaţiei. Am arătat pe larg toate acestea în ziarul Adevărul. Preferinţa interesată a conducerii Ministerului Comerţului pentru zahărul infectat, adus din import, pe valută, în defavoarea celui indigen – corespunzător calitativ şi aflat la îndemână – a fost demonstrată fără dubii în anchetele publicate în aceste ultimele zile. „Adevărul” i-a numit pe cei implicaţi – miniştri adjuncţi, directori generali – şi am demonstrat că firele duc mai sus.

Redactorii noştri au deschis uşi şi au înlăturat piedici pe filieră, urmărind pas cu pas deblocarea labirintului financiar şi comercial care a obstrucţionat în permanenţă livrarea zahărului subvenţionat către populaţie. Măsurile nu au putut fi luate decât la intervenţia directă a primului-ministru, pe care l-am sesizat în permanenţă asupra faptelor investigate. În cele din urmă, constatând gravitatea şi veridicitatea aspectelor pe care le-am prezentat, atât în mod direct, cât şi în cadrul anchetelor publicate, guvernul a decis întocmirea de dosare penale împotriva tuturor celor care se fac vinovaţi de aducerea zahărului infectat de leuconostoc mezenteroid. Este vorba, aşa cum am arătat, de vapoare întregi, iar implicaţiile sunt dintre cele mai grave. Iată de ce acum, la solicitarea a numeroşi cititori, cerem mai mult: să fie extinsă ancheta penală şi asupra acelora care au blocat producţia internă şi livrările din această producţie.

Nu putem să nu ne întrebăm însă: ce-au făcut organele abilitate să împiedice şi apoi să sancţioneze prompt asemenea fapte care pun în pericol sănătatea populaţiei, care scot din funcţionare sectoare întregi ale agriculturii şi industriei naţionale, risipind, în acelaşi timp, valuta ţării? Este pentru prima oară când inspecţiile de toate felurile – comerciale, financiare, de protecţie a consumatorilor –, corpul de control al guvernului, garda financiară, poliţia, procuratura aud de afacerile dubioase ale mafioţilor zahărului? Nu a scris presa atâtea rânduri despre licitaţiile încheiate în favoarea anumitor speculanţi, despre blocajul artificial al fabricilor, despre lipsa de pe piaţă a zahărului timp de 8 luni de zile? De ce n-au ieşit aceste organe în întâmpinarea cererilor îndreptăţite ale opiniei publice, fără să mai aştepte ordinul guvernului? Din păcate, nu este nici prima dată şi nici singurul caz în care organele ce alcătuiesc armătura statului de drept aşteaptă ca, eventual, alţii să le facă treaba.

La ziarul „Adevărul”, publicarea oricăror anchete a însemnat o documentare minuţioasă, din respect faţă de profesie şi faţă de cititor. Am fost obligaţi la un demers publicistic laborios soldat cu dosare temeinic întocmite, care au descurajat orice „replici” sau ameninţări, cum se mai întâmplă atunci când mafioţii găsesc vreo „fisură”. Afacerea deşeurilor, scandalul grâului importat, acum cel al zahărului, al băuturilor falsificate, al abuzurilor unor demnitari sunt numai câteva dintre marile dosare cu care s-au soldat anchetele „Adevărului”.

Până unde însă trebuie să ducem acţiunile noastre? Trebuie oare să şi încadrăm faptele juridic, să stabilim vinovăţia, să întocmim dosare penale, să redactăm rechizitorii? Noi ne înţelegem exact rolul şi rostul nostru într-un stat de drept. Nu putem şi nu ne propunem să ne substituim organelor specializate ale statului, poliţiei sau procuraturii. Interesul nostru este consonant cu al tuturor: ca aceste organe să-şi facă datoria, în interesul statului şi al cetăţeanului. Nu vom regreta câtuşi de puţin dacă în mentalitatea oamenilor, a cititorilor, se va mai clătina părerea că în ţara aceasta numai presa luptă împotriva corupţiei. (28 decembrie 1992)

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.