Să ne amintim de Eminescu…

Cu ocazia împlinirii a 164 ani de la nasterea poetului national Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850), Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul Cultural “Palatele Brancovenesti”, organizează, miercuri, 15 ianuarie, la ora 13.00, un eveniment dedicat marelui poet – “Despre Eminescu, altfel”.

Tinerii actori Iulia Nistor si Stefan Opreanu vor sustine un recital de poezie.

Mihai Eminescu va fi evocat prin paginile memorialistice ale celor mai apropiaţi prieteni ai sai, Ioan Slavici, Ion Luca Caragiale, Iacob Negruzzi, dar şi prin exceptionalul portret realizat de Zoe Dumitrescu Buşulenga.

Iulia Nictor si Stefan Opran vor recita versuri semnate de Veronica Micle şi cateva poeme dintre postumele eminesciene mai puţin cunoscute.

La manifestare vor participa elevi ai Liceului Teoretic “Constantin Brancoveanu”. 

*********

La Muzeul Literaturii Române Iași va avea loc  evenimentul de lansare a volumelor „Poezii”, ediție întocmită și comentată de G. Călinescu și „Viața lui Mihai Eminescu” de G. Călinescu.

Ediția poeziilor eminesciene, întocmită și comentată de G. Călinescu, este cea mai importantă de dinaintea apariției ediției îngrijite de Perpessicius. Aceasta conține o selecție riguroasă a textelor, precum și comentarii complexe la poem, strofă sau chiar vers. Este considerată a fi prima ediție românească livrescă.

Viața lui Mihai Eminescu reprezintă o biografie elaborată de G. Călinescu care descrie și impune în cultura românească portretul interior al marelui poet, devenit model cultural exemplar.
Volumele vor fi prezentate de criticul Doris Mironescu, iar moderatorul întâlnirii va fi Corina Olimpia Negură.
Evenimentul se vrea atât o celebrare a operei și vieții lui Mihai Eminescu, cât și o punere în lumină a contribuției aduse culturii românești de către G. Călinescu, 15 ianuarie fiind și Ziua Culturii Naționale.

Editura Muzeelor Literare a fost înființată în mai 2013, la Iași, și este coordonată de muzeograful Mirel Cană. Printre aparițiile editurii se regăsesc: Ion Creangă, Amintiri, povești, povestiri; I.L. Caragiale, Momente și schițe; Ion Creangă, Punguța cu doi bani, Fata babei și fata moșneagului, Capra cu trei iezi; M. Eminescu, Făt Frumos din lacrimă; I.L. Caragiale, D-l Goe. De asemenea, Editura Muzeelor Literare a editat în limba engleză două antologii cu textele poeților, respectiv prozatorilor ieșeni (Anthology of Contemporary Poetry from Iași, Anthology of Contemporary Prose from Iași) care au fost lansate în cadrul primei ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași, 23-27 octombrie 2013.

Volumele care vor fi lansate miercuri sunt distribuite în rețeaua muzeelor literare ieșene.

*******

Tot miercuri, Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va săvârşi slujba parastasului la mormântul poetului Mihai Eminescu din cimitirul Şerban Vodă din Capitală, începând de la orele 11.00.

La evenimentul organizat, în conformitate cu hotărârea nr. 575/2013 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 28 februarie 2013, de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor va participa un sobor compus din 4 preoţi, consilieri în cadrul Administraţiei Patriarhale şi Eparhiale, şi doi diaconi de la Catedrala Patriarhală. Răspunsurile vor fi date un grup coral (aprox. 20 elevi) de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Nifon Mitropolitul din Bucureşti.

Iată câteva lucruri care merită ştiute depre marele poet…

1. In copilaria sa, Mihai Eminescu (pe atunci Eminovici) obisnuia sa isi sperie tatal intr-un mod cel putin bizar. Baiatul mergea in padure sa prinda serpi si-i punea de vii in apropierea casei sale. Apoi isi chema tatal sa vada “ce pasare a prins” si statea deoparte razand cand barbatul dadea fata in fata cu reptilele suparate.

2. La 25 februarie/9 martie 1866, revista Familia din Pesta publica poezia “De-as avea…”, scrisa de un debutant pe nume Mihai Eminovici; Iosif Vulcan, directorul revistei, i-a schimbat insa numele din Mihai Eminovici in Mihai Eminescu, nume pe care poetul l-a adoptat imediat si l-a pastrat pentru totdeauna. Dar probabil ca stiai asta deja… stiai insa si faptul ca revista mai exista si azi!?

3. Care este inspiratia din spatele poeziei “Pe langa plopii fara sot”? In vremea in care Eminescu a scris poezia respectiva, era indragostit de Cleopatra Leca Poenaru, fiica pictorului Constantin Leca si verisoara lui Caragiale. Domnisoara avea casa pe strada Cometa nr 6, o strada incadrata de plopi pe care Eminescu i-a numarat si a observat ca ii da un numar fara sot, scrie lovendal.net.

4. In ciuda problemelor sale de sanatate, Mihai Eminescu a scris poezii pana in momentul mortii. In buzunarul de la haina pe care o purta in momentul mortii, se aflau, scrise de mana, poeziile Viata si Stele in cer.

5. Exista un singur film despre viata lui Mihai Eminescu, Luceafarul, regizat de Emil Loteanu, si aparut in anul 1987.

Mihai Eminescu, Ion Creangă sau I.L. Caragiale sunt cât se poate de “activi” şi pe pagina de socializare, Facebook. Evident nu regretații scriitori administrează paginile ci diverși cititori înfocați ai celor menționați. Spre exemplu regretatul poet Mihai Eminescu este apreciat pe contul de socializare şi are 126.000 de fani. Interesante sunt, însă mesajele postate pe această pagină. Deşi au trecut 125 de ani de la moartea lui Eminescu, iubitorii de poezie sfidează moartea şi transmit urări de “la multi ani” regretatului poet. “La muti ani maeste!! Dumnezeu sa te odihneasca si ocroteasca in pace acolo unde esti. Nu vom uita niciodata ca LIBERALI au fost cei care te-au asasinat”, “La Multi Ani! … pentru eternul Eminescu … “, “EMINESCULE, CATIVA oameni si-au adus aminte de trecerea TA in ETERNITATE si in acest an. A, nici unul dintre politicieni, nu te amagi. Doar, niste OAMENI, carora li s-ar putea spune foarte simplu, “tarani si plugari” si maturatori de strada, (ei te-au injurat maturand fluturasi sporadici cu tine), poate cativa STRAINI si mai multi colectionari care “preamarindu-se pe ei” au expus pe la Palatul Parlamentului, pe la Casa Centrala a Armatei si pe unde s-a mai putut… “, sunt doar câteva mesaje postate pe pagina de Facebook, potrivit rtv.net.

Poetul Mihai Eminescu va fi omagiat, miercuri, la Botoşani şi Ipoteşti, în cadrul Zilelor Eminescu, organizate cu prilejul împlinirii a 164 de ani de la naşterea sa. Evenimentele dedicate marelui poet vor începe la ora 9.00 cu o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Botoşani, în cadrul căreia va fi adoptată hotărârea privind acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani câştigătorului Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu.

Citeşte şi:

„Eminescu și Tagore”, în viziunea scriitoarei de origine indiană Amita Bhose

Împlinirea a 164 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, omagiată la TVR

„Eminescu să ne bucure”, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.