Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Salvaţi Copiii: 260 de specialişti, pregătiţi să acţioneze pentru siguranţa online a copiilor

Publicat: marți, 19 iunie 2018

Aproape jumătate dintre copii comunică online cu necunoscuți, iar 58% dintre aceștia merg și se întâlnesc față în față cu acești străini, potrivit rezultatelor coroborate ale studiilor privind utilizarea Internetului de către copii efectuate în cadrul proiectului Ora de Net. Este una dintre temele discutate la seminariile regionale „Protecţia şi participarea copiilor în mediul online, organizate în luna mai de Salvați Copiii România, în colaborare cu Ministerul Educației Naționale, Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție şi Inspectoratul General al Poliției Române”.

 

La seminarii au participat 260 de specialiști proveniți din toate județele țării, reprezentanţi ai structurilor Inspectoratelor Școlare Județene, Centrelor Județene de Resurse și Asistență Educațională, Caselor Corpului Didactic, Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copiilor şi ai Inspectoratelor Judeţene de Poliţie – departamentele de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Birourile de Combatere a Criminalităţii Organizate.

 

Datele mai relevă că 45% dintre copii declară că au fost afectați emoțional sau jigniți în ultimul an în spațiul virtual, 22% afirmă că au văzut sau primit mesaje cu caracter sexual, 42% dintre aceștia spunând că li s-a trimis personal un mesaj sau o imagine cu conținut explicit, iar 5% că li s-a solicitat o fotografie sau o înregistrare video în care să își arate părțile intime.

Având în vedere prevalența situațiilor de risc întâlnite de către copii pe Internet sau în activităţi asociate utilizării dispozitivelor mobile, echipa Ora de Net a susţinut opt seminarii regionale „Protecţia şi participarea copiilor în mediul online”, fiecare ediţie reunind reprezentanţii judeţelor limitrofe, iar prin intermediul dialogului deschis au fost puse bazele unei cooperări intersectoriale la nivelul fiecărui judeţ, formându-se astfel 43 de echipe locale de informare şi intervenţie pentru reducerea abuzului asupra copiilor prin intermediul noilor tehnologii.

Seminarul a avut un caracter interactiv, participanţii prezenţi au lucrat în echipe, conform specializărilor,  pentru a prezenta colegilor din celelalte structuri expertiza instituţiei lor în acest domeniu, modul de lucru sau potenţialele intervenţii pe care le pot avea în cazul în care un copil devine victimă, agresor sau martor al unei situaţii periculoase în mediul digital. Evenimentele au fost susţinute în perioada 4-18 mai 2018 în opt oraşe şi au reunit reprezentanţi din toate judeţele şi Bucureşti.

„Pe lângă resursele şi campaniile de conştientizare adresate direct copiilor, lucrăm cu specialiştii din domeniul educaţiei şi protecţiei drepturilor copilului, astfel încât să ne asigurăm că există o reţea de suport corect informată privind activităţile pe care cei mici le întreprind online, pregătită  să intervină în interesul copilului”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Organizaţia Salvaţi Copiii.

Proveniți din domenii complementare, precum educație, psihologie, asistență socială și protecție legală, specialiştii pot acționa ca un organism de suport și intervenție în situațiile de abuz în mediul digital experiementate de către copiii din județul lor, în colaborare cu echipa Ora de Net. Impactul colaborării inter-sectoriale va permite o abordare holistică a nevoilor copiilor în materie de informare privind siguranţa lor online, prezentarea complexă a perspectivelor psihologice, sociale şi legale ale situaţiilor comune în mediul online însă şi a situaţiilor abuzive. Toţi reprezentanţii au experienţă în lucrul cu copiii, astfel că va fi asigurat interesul suprem al acestora în fiecare etapă de lucru.

           „Participarea la seminarul Protecția și participarea copiilor în mediul online, pe care Organizația Salvați Copiii l-a organizat  în cadrul programului Ora de Net la Cluj-Napoca, ne-a oferit oportunitatea de a ne întâlni cu colegii noștri din județele regiunii Nord-Vest și  de a crea echipele interdisciplinare județene de acțiune. Organizarea evenimentelor de informare a cadrelor didactice și activităților împreună cu copiii de către echipele interdisciplinare  județene este o  idee originală care va aduce un plus de valoare activităților de prevenire și combatere a abuzurilor în mediul online. Mulțumim echipei Salvați Copiii pentru dinamica abordării acestui program!” a declarat Alina Boca, reprezentant Casa Corpului Didactic Cluj-Napoca.

 

Etapele următoare ale proiectului presupun organizarea unor evenimente locale dedicate copiilor şi adolescenţilor cu tema „Relaționarea în mediul online”, care vor atinge subiecte precum Grooming (ademenirea copiilor), Cyberbullying, Sexting şi Discursul Instigator la Ură, precum şi întâlniri adresate părinţilor pentru a le explica acestora situaţiile de risc pe care copiii le pot întâlni pe internet dar şi metodele de sprijin pe care adulţii le au la dispoziţie.

Ora de Net (Safer Internet) este un program sprijinit de Comisia Europeană, care cuprinde centre naţionale active în Uniunea Europeană, având ca obiectiv comun promovarea utilizării în condiţii de mai mare siguranţă a Internet-ului şi a noilor tehnologii online de către copii.

Organizaţia Salvaţi Copiii România a participat la programul de finanţare al Comisiei Europene şi a câştigat licitaţia de proiect, asumându-şi din 2008 rolul de Coordonator naţional.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=99518

Publicat de la data iun. 19 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

23 ianuarie 2020, 17:24
 

N
Predominant însorit
7°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 6°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 33%
Vânt: 7 km/h N
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:44
Apus: 17:12
Prognoza 24 ianuarie 2020
Zi
 

SV
Soare
7°C
Vânt: 7 km/h SV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VSV
Senin
-2°C
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 23-01-2020 Ora : 9 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 23 ianuarie, ora 09:00 - 23 ianuarie, ora 18:00; Zonele afectate : conform textului și hărții; Fenomene : intensificări ale vântului; Mesaj : ACTUALIZAREATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN Interval de valabilitate: 23 ianuarie, ora 09:00 - 23 ianuarie, ora 18:00Fenomene […]

Loto

Horoscop

  • 257.974 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team