Salvati Copiii: Anual, mii de copii dati disparuti, aleg sa plece de acasa sau din institutiile de protectie

Echipele de voluntari și specialiști ale Salvaţi Copiii au desfășurat în cadrul Săptămânii Școala Altfel activități cu peste 1200 de elevi, din 22 de școli și licee. Eforturile organizației au vizat creşterea nivelului de conştientizare cu privire la situaţiile de risc, în care copiii şi adolescenţii lipsiţi de sprijin, pot lua decizii cu impact negativ major asupra siguranţei şi vieţii lor. Activităţile au fost organizate sub egida zilei de 25 mai, Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi, şi s-au constituit într-un demers de prevenţie a fenomenului, dat fiind faptul că, în cele mai multe situaţii de copii dispăruţi, avem de-a face cu deciziile voluntare ale copiilor, care aleg să fugă de acasă sau din centrul de plasament.  

 

În încercarea de a atrage atenția asupra numărului mare de dispariții voluntare în rândul copiilor și adolescenţilor, Salvaţi Copiii România a organizat în cadrul săptămânii „Şcoala Altfel“ o campanie de informare şi sensibilizare a elevilor, părinţilor, şi cadrelor didactice, marcând astfel în România Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi.

Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție în decursul anului 2016 în țara noastră au fost raportate 4377 de dispariții de copii.

În peste 95% din cazuri este vorba de plecări voluntare, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților. Copiii pleacă intenţionat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată.

Şi la nivel european, conform datelor furnizate de către Federația Europeană pentru Copilul Dispărut, Exploatat Sexual (Missing Children Europe), mai mult de jumătate dintre disparițiile de copii sunt plecări voluntare. Majoritatea sunt adolescenți, cu vârste între 15 și 16 ani.

Principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea şi lipsa de supraveghere din partea adulţilor responsabili; conflictele repetate din familie; abuzurile asupra copiilor, fizice şi/sau emoţionale; lăsarea lor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate; blocaje în comunicarea cu părinţii, cu precădere în situaţii dificile; abandonul școlar și influenţa/presiunea anturajului; consumul de alcool și substanțe halucinogene; situația economică a familiei.

Referindu-se la datele de la nivel național, cât și la cele de la nivel european, Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Salvați Copiii România declară: “Este cutremurător să vedem că, într-o perioadă oricum dificilă cum este adolescenţa, copiii trăiesc situaţii de viaţă în care fuga de acasă pare să fie cea mai bună soluţie. Au nevoie de sprijinul nostru pentru a realiza că este o falsă soluţie, este un risc suplimenta pentru exploatare, abuz, trafic de copii. O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor din centrele de ocrotire, care fug în mod repetat din aceste instituții. Fuga reprezintă în viziunea lor o soluție pentru toate problemele cu care se confruntă, fără să realizeze că, dincolo de uşa casei sau a instalaţiei de protecţie sunt adesea provocări mai mari, greu de gestionat. Aceste situații cu care ne confruntăm trebuie abordate urgent prin crearea unor mecanisme eficiente de prevenire adresate deopotrivă copiilor și adulților care îi au în grijă”.

În acest sens, organizaţia realizează regulat întâlniri cu consilierii şcolari pentru identificarea copiilor şi a familiilor aflate în situaţii de risc şi acordarea ajutorului necesar prin includerea lor în cadrul programelor de consiliere, suport educaţional, activităţi de timp liber, furnizate în cadrul Centrelor de Consiliere pentru Părinţi, Centrelor Educaţionale şi centrelor Creştem Împreună (pentru copii ai căror părinţi muncesc în străinătate).

În Săptămâna Şcoala Altfel, Salvaţi Copiii România, în calitate de membru al Federaţiei Europene pentru Copiii Dispăruţi și Exploataţi Sexual – Missing Children Europe, a organizat o campanie de informare cu privire la riscurile plecării de acasă şi din instituţiile de protecţie,  în cadrul căreia 1200 de elevi din Timişoara, Iaşi, Suceava, Târgu Mureş, Dolj, Braşov, Neamţ, Vaslui, Hunedoara, Caraş Severin, Argeș, Constanța şi Bucureşti au fost sprijiniţi în conștientizarea riscurilor asociate disparițiilor voluntare, identificarea timpurie a dificultăților cu care se confruntă şi găsirea celor mai bune soluţii, precum şi asigurarea intervenției în cadrul unui parteneriat solid între părinți, cadre didactice, consilieri școlari, psihologi și poliție.

Din anul 1983, ziua de 25 mai este dedicată̆ copiilor dispăruţi, iar la nivel mondial sunt organizate acţiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică̆ cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume.

  • În calitatea sa de organizaţie-umbrelă, Missing Children Europe reprezintă 30 de organizaţii neguvernamentale din 24 ţări membre europene. Fiecare dintre aceste organizaţii activează în domeniul prevenirii şi ajutorării victimelor în caz de dispariţie şi/ sau exploatare sexuală.
  • Misiunea Salvați Copiii România, ca membru al Missing Children Europe este de a proteja copiii de orice formă de violență, abuz sau neglijare care este cauzată sau este un rezultat al dispariției acestora.

În România, Centrele de Consiliere pentru Părinţi, Centrele Educaţionale şi centrele Creştem Împreună (pentru copii ai căror părinţi muncesc în străinătate) funcţionează la nivel naţional şi furnizează servicii de evaluare, consiliere psihologică şi educaţie parentală pentru copii şi părinţi, suport educaţional pentru copii, activităţi de socializare și timp liber pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, cât şi suport psihologic şi educaţional pentru rudele în grija cărora au rămas aceşti copii.

La sfârșitul anului 2014, Salvați Copiii România a devenit membru al AMBER Alert Europe, platforma europeană de alertă pentru salvarea copiilor.  Salvați Copiii România s-a alăturat AMBER Alert Europe pentru a beneficia de cele mai bune practici în găsirea copiilor dispăruţi aflaţi în pericol, din țări precum Marea Britanie, Polonia și Olanda. În acest sens, scopul Salvați Copiii România este de a îmbunătăți structurile deja existente şi de a solicita publicului larg să fie prezent şi să se implice în găsirea copiilor dispăruţi aflaţi în pericol. Aceşti copii sunt cei pentru care poliţia se teme că  s-ar afla în pericol, cum ar fi copiii răpiţi, copiii traficaţi şi copiii care au  fugit în circumstanţe periculoase.

Informaţii despre aceşti copii, precum fotografii său nume, sunt difuzate doar în cazul în care poliţia decide că diseminarea acestora în rândul publicului larg este un demers ce ajută la găsirea copiilor.

 

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.