Salvaţi Copiii redeschide programul „Creştem Împreună” destinat susținerii copiilor rămași singuri acasă

Salvaţi Copiii România redeschide programul „Creştem Împreună” destinat susținerii copiilor rămași singuri acasă ca urmare a plecării părinților la muncă în străinătate.
La nivel naţional, programul include anual 1040 copii şi este derulat în colaborare cu unităţi şcolare din: Pitești (jud. Argeș), București, Reșița (jud. Caraș-Severin), Mangalia (jud. Constanța), Târgoviște (jud. Dâmboviţa – 2 centre), Craiova (jud. Dolj), Petrila (jud. Hunedoara), Brașov (jud. Brașov), Piatra-Neamț (jud. Neamț), Suceava (jud. Suceava), Iași (jud. Iași), Negrești (jud. Vaslui), Lupeni (jud. Hunedoara), Sighișoara (jud. Mureș), Timișoara (jud. Timiș).
Copiii beneficiază de sprijin pentru efectuarea temelor şi pregătire şcolară suplimentară, consiliere psihologică, activităţi de socializare şi de petrecere a timpului liber, asigurarea comunicării permanente cu părinţii plecaţi. Personalul implicat în programe ţine legătura cu persoanele în a căror îngrijire se află copiii şi asigură orientarea, pregătirea şi consilierea acestora prin întâlniri şi vizite la domiciliu. În fiecare program sunt implicaţi un cadru didactic, un consilier şcolar/psiholog, un asistent social şi voluntari.
Datele furnizate de Direcția pentru Protecţia Copilului la finalul primului trimestru al anului 2013 indică faptul că în România sunt 82.073 de copii ai căror părinţi muncesc în străinătate. Dintre aceştia, 23.312 de copii au ambii părinţi plecaţi, ei fiind lăsaţi în grija rudelor sau, în unele cazuri mai severe, chiar în grija asistenţilor maternali. Cu toate acestea, numărul real al copiilor afectaţi este mult mai mare, luând în considerare că nu toţi părinţii declară că muncesc în străinătate. Ruperea legăturii cu părinții îi face pe copii vulnerabili, fiind expuşi riscului de abandon școlar şi delincvență.
„Plecarea părinţilor la muncă în străinătate generează consecinţe negative asupra dezvoltării copiilor rămaşi acasă, atât din punct de vedere fizic, cât şi emoţional, social şi educaţional. Scăderea interesului acordat şcolii, creşterea absenteismului şi tendinţa de abandon şcolar, pe fondul lipsei de preocupare a părinţilor faţă de educaţia lor, caracterizează situaţia multora dintre aceştia. Ţinând cont de nevoile copiilor rămaşi singuri acasă, în urma migraţiei economice a părinţilor, Salvaţi Copiii le acordă sprijin atât în activitatea şcolară cât şi în viaţa lor socială şi emoţională, prin servicii educaţionale, de consilere şi dezvoltarea de programe de timp liber”, a declarat doamna Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.
Laura are 8 ani și este elevă în clasa a II-a la o școală din București. Ea a fost inclusă în programul „Creştem Împreună” la recomandarea învăţătoarei care ne-a explicat, împreună cu bunica Laurei, situaţia dificilă prin care a trecut aceasta din momentul plecării tatălui ei la muncă în străinătate. Dintr-un copil vesel și premiant, Laura devenise tot mai apatică și mai puțin interesată de temele școlare. După ce a fetiţa a început să frecventeze programul derulat de Salvați Copiii, situaţia i s-a îmbunătăţit simţitor. Astfel, în urma intervenţiei psihologului prin ședințele de consiliere și a contactului cu alți copii care trec prin experiențe similare și cu care şi-a putut împărtăși trăirile, fetița a început să redevină copilul vioi de mai înainte. Și pe plan educativ situația Laurei s-a îmbunătățit vizibil; făcându-și temele cu ceilalți copii înscriși la centru, într-un mediu mult mai atrăgător pentru copii și ajutată de doamna învățătoare, Laura a progresat, iar carnetul ei de note ne demonstrează acest lucru. Mai mult, este dornică să participe tot mai mult la ora de lectură unde le citește diverse povești copiilor mai mici incluși în program.

La nivel naţional, programul „Creştem Împreună” beneficiază de sprijinul Enel Cuore, Porsche şi BASF Foundation.

Informaţii despre Programul Creştem Împreună
Necesitatea – O mare parte a românilor care merg la muncă în alte ţări îşi lasă copiii acasă fie în grija celuilalt părinte, fie în grija altor rude. Din cercetările şi anchetele sociale efectuate de Salvaţi Copiii România a reieşit că, de multe ori, aceşti copii nu primesc informaţii despre părinţii lor şi nu reuşesc să depăşească momentul dificil al separării de părinţi, ajungând astfel să manifeste dezinteres faţă de şcoală şi faţă de adulţii în grija cărora au fost lăsaţi (de cele mai multe ori bunicii). La rândul lor, părinţii nu sunt informaţi despre evoluţia copiilor şi nu conştientizează consecinţele negative majore pe care plecarea lor în altă ţară şi lăsarea copiilor acasă le produc asupra dezvoltării psihice şi emoţionale a acestora.
Obiectivul general al programului „Creştem împreună” îl constituie diminuarea impactului negativ asociat migraţiei părinţilor asupra copiilor rămaşi singuri acasă. Metodologia de implementare parcurge câteva etape esenţiale, printre care:
 Identificarea copiilor aflaţi în situaţie de risc prin plecarea părinţilor în străinătate.
 Iniţierea unor programe de suport şcolar, de orientare şcolară şi consiliere pentru copii.
 Dezvoltarea programelor de timp liber, facilitarea socializării şi asigurarea comunicării permanente cu părinţii plecaţi.
 Iniţierea unor programe de suport şi consiliere pentru persoanele în a căror grijă au rămas copiii.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.