Salvați Copiii România, în șapte ani, trei milioane de euro pentru dotarea maternităților
Numai în 2017, Salvați Copiii a dotat 38 de maternități din 32 de localități, cu echipamente medicale în valoare totală de 700.000 de euro. În cei șase ani de când organizația a transformat într-o prioritate salvarea copiilor născuți prematur, prin dotarea maternităților, trei milioane de euro au fost investite pentru achiziționarea de aparatură medicală indispensabilă. Progresul este încurajator: în cei șapte ani, rata mortalității infantile a ajuns la 7,3 la mie, în 2016, față de 10,1 la mia de nou-născuți vii, cât era în 2010.
Dotarea precară a maternităților și a secțiilor de neonatologie reprezintă o problemă frecventă în România, în condițiile în care țara noastră rămâne pe primul loc din Uniunea Europeană la capitolul mortalitate infantilă. Este motivul pentru care Organizația Salvați Copiii va continua programul de reducere a mortalității infantile, prin dotarea maternităților cu aparatură medicală necesară unei intervenții rapide și eficiente.
Din perspectivă istorică, rata mortalităţii infantile în România a scăzut semnificativ după căderea comunismului, atât ca procent, cât şi ca cifre absolute: de la 8.471 de decese în 1990 (1.850 de decese în 2011, 1.812 în 2012, 1.680 în 2013, 1.634 în 2014, 1.493 în 2015), la 1.386 în 2016.
Prematuritatea și complicațiile acesteia rămâne una dintre cauzele majore ale deceselor copiilor sub cinci ani, responsabilă pentru aproape un milion de decese în lume în 2013. (Raport WHO, noiembrie 2014). Cum incidența prematurității în România este de 10-12%, (aproximativ 20. 000 de cazuri anual), devine tot mai stringentă dotarea maternităților, astfel încât actul medical să fie cât mai prompt. Un prematur transferat la o altă maternitate, unde există incubator, pierde ore cruciale din recuperare.
Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România:” În 77 de maternități, pe care Salvați Copiii le-a dotat până acum, am donat peste 380 de echipamente în valoare de trei milioane de euro, care au ajutat la salvarea a peste 31.000 de copii prematuri. Am demarat programul de combatere a mortalității infantile în 2010, analizând situația de pe teren, din comunitățile unde numărul deceselor sub un an era dramatic. Este un program extrem de complex, care s-a extins pe mai multe paliere, unul dintre acestea fiind cel al dotării maternităților cu aparatură performantă, necesară medicilor în lupta lor pentru a-i ține în viață pe copiii născuți prematur. Am văzut cu ochii noștri cum un incubator, de pildă, scade considerabil rata mortalității infantile”.
Potrivit datelor din analiza efectuată de Salvați Copiii în 2016, privind situația maternităților din România, 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii. Totodată, maternitățile se confruntă cu o vechime mare a echipamentelor: incubatoarele standard cele mai vechi din unitățile de nivel I au fost fabricate în anul 1977, cele din unitățile de nivel II sunt chiar mai vechi, din anul 1967, iar din nivelul III sunt din anul 1994. Ventilatoarele pentru nou-născuți cele mai vechi pentru nivelul I datează din anul 2000, pentru nivelul II sunt din anul 1966, iar pentru nivelul III sunt din anul 1994.
Prof. Dr. Silvia Stoicescu, șef de secție neonatologie Maternitatea Polizu : ”Copiii născuți prematur au o vulnerabilitate crescută și au nevoie de asistență medicală imediată, pentru că organismul lor nu e încă pregătit pentru provocările mediului extern. Atunci când medicii au la îndemână aparatură medicală de calitate, cu performanțele tehnicii actuale, lupta lor are șanse mult mai mari de reușită. Și pentru noi, medicii, este o dramă să fim nevoiți să alegem pentru care naștere prematură să refuzăm internarea, știind că incubatoarele disponibile sunt insuficiente”.
Noul an al programului de reducere a mortalității infantile a fost demarat, marți, prin dotarea Maternității Polizu cu un ventilator performant de suport respirator, în valoare de 34.000 de euro, cu sprijinul Libris.ro.
Aceasta este cea de-a treia dotare pe care Salvați Copiii România o face la Maternitatea Polizu, după ce unitatea medicală a primit un ventilator de suport respirator, în valoare de 12.276 euro, în 2013 și o masă de reanimare performantă cu modul de resuscitare, în valoare de 17.650 euro, în 2014.
Amalia Năstase, ambasador Salvați Copiii România: ”Vă propun un exercițiu de imaginație: convertiți în vieți salvate această investiție pe care Salvați Copiii o face în maternități: câteva mii de copii veniți pe lume înainte de termen își serbează acum al cincilea, al treilea sau primul an de viață. Și acum răsturnați imaginea și gândiți-vă la copiii care au avut ghinionul de a se naște prematur într-o maternitate care nu a avut la dispoziție un ventilator de suport respirator și un incubator pentru a-i salva. De aceea e crucial să continuăm dotarea maternităților, iar companiile ne pot ajuta, prin simpla redirecționare a 20% din impozitul pe profit.”
Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca formularul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici. Trebuie menționat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. Suma direcționată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri și nu poate depăși 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2017.
“Fiecare raport de donații pe care îl facem pentru parteneriatul cu Salvați Copiii este un motiv de a privi cu încredere în viitorul României. Faptul că o librărie online, prin cititorii săi, a reușit să colecteze în mai puțin de trei ani 171.734 de euro, ne dă speranță. Noi, la Libris.ro, am înțeles că stă și în puterea noastră să schimbăm lumea în care trăim și, iată, așa am ajuns la a șasea dotare în acest parteneriat. Încurajăm toate companiile să folosească această facilitate fiscală și să contribuie cu sponsorizări în limitele prevăzute de lege pentru îmbunătățirea condițiilor din maternități, pentru o mai bună îngrijire a bebelușilor prematuri. Noi vom fi și în continuare alături de Salvați Copiii și vom veni în sprijinul micuților aflați în dificultate și cadrelor medicale ce se luptă pentru salvarea vieților lor”, a spus Loredana Tudor, Marketing Manager Libris.ro.