Sâmbătă, 1 iulie: Cod roșu de temperaturi extreme și disconfort termic în 19 județe și Capitală

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare Cod roșu de temperaturi extreme și disconfort termic pentru 19 județe și municipiul București, valabilă sâmbătă, între orele 10:00 – 21:00.

Potrivit meteorologilor, sâmbătă, în Capitală și în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Galați, Brăila, Vaslui și Iași, precum și în zona joasă de relief a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău și Neamț, se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 și 41 de grade, iar în sudul Olteniei și al Munteniei valorile termice vor urca spre 42-44 de grade.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent, după-amiaza, între 82 și 84 de unități, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Carmen Dan: Am transmis prefecților o nouă radiogramă privind măsurile de caniculă

Ministerul Afacerilor Interne a transmis prefecților din județele atenționate cu cod portocaliu și cod roșu de caniculă o nouă radiogramă prin care le-a solicitat să verifice implementarea măsurilor necesare și să nu părăsească județul în acest sfârșit de săptămână, a precizat vineri ministrul Carmen Dan.

„Astăzi Ministerul Afacerilor Interne a transmis tuturor instituțiilor prefectului din județele pentru care au fost emise atenționări de cod portocaliu și cod roșu o nouă radiogramă, prin care am solicitat în mod expres prefecților să verifice modul în care s-au implementat măsurile dispuse prin Comandamentul de caniculă constituit acum două zile. Ne interesează să știm că punctele de caniculă și cele de distribuire a apei au fost înființate”, a afirmat Carmen Dan, la începutul ședinței de Guvern.

Ea a spus că, în prezent, sunt înființate 517 puncte de ajutor în localitățile unde sunt deja înregistrate temperaturi foarte mari.

Carmen Dan a adăugat că au fost identificate de echipajele Ministerului Afacerilor Interne 32 de persoane afectate de caniculă, 24 dintre acestea fiind transportate la diferite unități medicale. Acestora li se adaugă intervențiile realizate de serviciile județene de ambulanță.

„Până astăzi la prânz, pompierii au efectuat 8 transporturi de apă în diverse localități din județele Cluj, Gorj, Hunedoara, Mehedinți și Mureș. Este vorba de o cantitate de apă de aproape 20.000 litri”, a mai spus Dan.

Ea a menționat că în 16 județe au fost înregistrate incendii de vegetație uscată, dar s-a intervenit eficient și nu există pagube importante.

„Am atenționat acum două zile asupra riscului de incendii de vegetației uscată și vă informez că avem înregistrate astfel de situații în 16 județe. În aceste situații s-a intervenit eficient și nu există pagube importante. În ultimele 24 de ore în acest tip de intervenții au acționat peste 400 de efective ale MAI, cu 117 mijloace, care sunt sprijinite în teren de angajații administrațiilor publice locale”, a adăugat ministrul Carmen Dan.

Ministrul de Interne a mai spus că, la nivel național, sunt disponibile zilnic în medie 840 de ambulanțe, 270 de autospeciale SMURD, fiind pregătite și 9 aeronave SMURD.

„În radiograma de azi am transmis prefecților din județele aflate sub avertizare să asigure continuitate la Instituțiile Prefectului și să nu părăsească județul în acest sfârșit de săptămână”, a precizat Carmen Dan.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.