Sancțiuni pentru producătorii care aplică dublul standard

 

Senatul a adoptat proiectul de lege care vizează sancționarea dublului standard. Astfel, vor fi amendați cu 4% din cifra de afaceri și li se va confisca marfa celor care comercializează produse falsificate.

Legea vizează atât persoanele fizice, cât și cele juridice care desfășoară relații comerciale cu produse de larg consum, produse agroalimentare, carburanți, servicii de telefonie și internet, servicii financiare, servicii turistice, indiferent de forma de comerț.

Potrivit proiectului, prin dublu standard se înțelege „producerea sau comercializarea unui produs/serviciu ca fiind identic cu același produs vândut în alte state membre, în condițiile în care, în realitate, respectivul produs are în mod semnificativ o compoziție sau caracteristici diferite nejustificate”.

Comercializarea produselor și serviciilor pentru consumatori falsificate supuse dublului standard se pedepsește cu amendă de maximum 4% din cifra de afaceri; în caz de abatere repetată, se poate suspenda autorizația de funcționare a comerciantului pentru o perioadă de 6 luni.

Totodată, legea prevede și confiscarea și retragerea de la vânzare a produselor vizate.

De constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor ar urma să se ocupe Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) și, după caz, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.