SANITAS: Guvernanții nu au fost capabili să vină cu soluții la problemele angajaților din sănătate și asistență socială

Peste 200 de membri SANITAS, veniți din Argeș, Buzău, Ilfov, Călărași, Dolj, Giurgiu și Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR au protestat astăzi în fața Ministerului Sănătății, nemulțumiți fiind de lipsa de reacție a actualei guvernări față de problemele din sănătate și asistență socială.

La întâlnirea delegației protestatarilor cu reprezentanții Ministerului Sănătății au fost din nou argumentate principalele revendicări ale Federației: modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea bugetarilor în sensul eliminării inechităților și rezolvării omisiunilor; un Regulament de sporuri echitabil și nediscriminator; renunțarea la plasarea contribuțiilor sociale în totalitate din sarcina angajatorului în cea a angajatului; recâștigarea tichetelor de masă începând cu 1 ianuarie 2018.

Am argumentat pentru a nu știu câta oară, în fața reprezentanților Ministerului Sănătății, necesitatea modificării Legii nr. 153/2017, care sunt inechitățile și omisiunile care trebuie îndreptate. Aceștia au recunoscut că aplicarea Legii-cadru de la 1 ianuarie 2018, în forma în care este acum, coroborată cu trecerea contribuțiilor sociale în totalitate în sarcina angajatului, ar genera pierderi de venituri în sănătate și asistență socială. Am cerut explicații pentru lipsa de soluții concrete a guvernanților și pentru atitudinea refractară pe care o au față de solicitările noastre. Dacă ne aducem bine aminte, pe 4 octombrie 2016 ,SANITAS era tot în stradă, în fața Ministerului Sănătății. Astăzi, 4 octombrie 2017, suntem tot aici și constatăm, cu amărăciune că numai guvernul s-a schimbat, problemele au rămas aceleași!” a explicat Leonard Bărăscu, președintele Federaţiei SANITAS.

Problemele semnalate de SANITAS sunt, de fapt, problemele întregului sistem de sănătate și asistență socială și sunt resimțite de toți angajații. În acest context, salutăm protestul de astăzi al sindicatelor reunite sub sigla Confederației Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”, inclusiv participarea colegilor din sănătate pe care nemulțumirile i-au determinat să se întoarcă la formele tradiționale de protest sindical.

Federația SANITAS din România continuă seria de proteste începute la mijlocul lunii septembrie, conform programului decis de Consiliul Național SANITAS. Vineri, 6 octombrie, va fi pichetat sediul Ministerului Finanțelor Publice, urmând ca pe 19 octombrie să aibă loc un miting al membrilor SANITAS în Capitală. În funcție de rezultatul acestor acțiuni, Consiliul Național SANITAS va decide asupra radicalizării viitoarelor proteste, inclusiv declanșarea  grevei generale.

 

 

Biroul Operativ al

Federației Sanitas din România

 

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.