Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

„Sărutul” lui Brâncuși rămâne obiect de dispută ruso-franceză

Publicat: joi, 14 februarie 2019

 

Una dintre cele mai importante creații ale lui Constantin Brâncuși, „Sărutul/ Le Baiser”, amplasată în cimitirul Montparnasse din Paris, este de foarte mulți ani obiectul unei dispute între statul francez și moștenitorii rusoaicei pe mormântul căreia se află sculptura.

 

În 1910, Tatiana Rașevskaia, o rusoaică exilată la Paris, s-a sinucis la vârsta de 23 de ani. În memoria ei, familia tinerei a cumpărat sculptura reprezentând un cuplu îmbrățișându-se, de la un artist român necunoscut în epocă. Era vorba despre „Sărutul/ Le Baiser”, în prezent una dintre cele mai importante sculpturi ale lui Constantin Brâncuși, care a fost amplasată pe mormântul rusoaicei, ca monument funerar.

 

„Este destul de puțin comun ca o operă de o asemenea importanță, de o asemenea raritate, să fie plasată într-un loc public, cam la îndemâna oricui”, comentează Jérôme Dupuis, jurnalist al publicației franceze L’Express.

 

În prezent, creația este, totuși, protejată de o cutie din lemn și supravegheată prin intermediul a trei camere video și al unei alarme.

 

În 2005, un comerciant de artă i-a descoperit pe proprietarii actuali ai sculpturii în Rusia, iar, de atunci, o dispută a izbucnit între statul francez și aceștia.

 

Pe de o parte, statul francez dorește ca sculptura să rămână în locul în care a fost amplasată inițial, pe de altă parte, moștenitorii rusoaicei, care sunt oficial proprietari, deși nu au acces la această lucrare, doresc să o recupereze pentru a o scoate la licitație.

 

Până în prezent, statul francez a avut câștig de cauză în toate procedurile juridice intentate, dar cei șase moștenitori ruși au făcut apel.

 

În ultimii ani, cota de piață a lui Constantin Brâncuși a crescut semnificativ. În 2018, sculptura sa „La jeune fille sophistiquée” a fost vândută la licitație pentru 62 de milioane de euro, iar Brâncuși a devenit al doilea cel mai scump sculptor din lume, după Alberto Giacometti.

 

Sculptura „Le Baiser” din cimitirul parizian a stat apoi la baza unei serii de câteva zeci de versiuni

 

 

 

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=108346

Publicat de la data feb. 14 2019. Categorii ACTUALITATE, Cultură, EXTERN, Recomandări ULTIMA ORĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

19 februarie 2020, 7:26
 

NE
Noros
9°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 6°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 66%
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:11
Apus: 17:49
Prognoza 20 februarie 2020
Zi
 

NE
Precipitaţii
8°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

N
Parţial noros
3°C
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 265.303 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team