SCANDAL pe plata salariilor din învățământ

Ministerul Finanțelor Publice a emis în luna decembrie 2013 un ordin pentru punerea în aplicare a O.U. nr.88/2013 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare. Acest act normativ trebuie transpus în practică începând cu data de 1 ianuarie 2014, ignorându-se atât faptul că Trezoreriile județene nu au o logistică adaptată multiplelor cerințe care derivă din aceste instrucțiuni, cât și volumul enorm de muncă pe care trebuie să-l facă serviciile de secretariat și de contabilitate din unitățile de învățământ pentru întocmirea documentelor care stau la baza plății salariilor, apreciază Simion Hăncescu, președinte FSLI.

“Victimele acestei măsuri prost aplicate sunt, în primul rând, salariații din învățământ care vor primi salariile cu o întârziere de aproximativ o săptămână. Având în vedere că noile cerințe impuse de M.F.P. implică calculul salariilor pe cicluri de învățământ, serviciile de secretariat și de contabilitate din unitățile școlare vor fi excesiv birocratizate pentru că sunt foarte multe cadre didactice care predau la două sau trei cicluri de învățământ (primar, gimnazial și liceal) și salariile acestora și dările aferente către stat trebuie calculate separat”, a declarat președintele F.S.L.I., Simion Hancescu.

Potrivit liderului F.S.L.I., nu trebuie omis nici faptul că mulți dintre salariații din educație au rate la bănci, iar întârzierea achitării acestor rate înseamnă penalizări, pe care nu le plătește Guvernul.

Reprezentantul sindical consideră că M.F.P. ar fi trebuit să facă această schimbare treptat, astfel încât personalul din învățământ să nu aibă de suferit, iar în acest moment reprezentanții M.F.P. trebuie să găsească urgent o soluție, pentru ca plata salariilor să fie făcută în cel mai scurt timp.

De altfel, plata salariilor în învățământ ar fi trebuit să înceapă din data de 5 ianuarie.

Punctul de vedere al Ministerului de Finanţe 

Referitor la informaţiile apărute în presă potrivit cărora profesorii îsi vor primi cu întârziere salariile în luna ianuarie 2014 pentru luna decembrie 2013 vă comunicăm următoarele:
În luna septembrie 2013, a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 88/2013 având ca scop creşterea transparenţei în utilizarea fondurilor publice, cunoaşterea în timp real a modului de utilizare a resurselor bugetare şi reducerea sarcinii administrative în relaţia cu sectorul public, prin eliminarea obligativităţii instituţiilor publice de a raporta pe suport de hârtie lunar şi trimestrial aproximativ 27 de formulare care furnizau informaţii cu întârziere, datorită procesului de centralizare a unui număr mare de indicatori.
Pentru implementarea acestei aplicaţii informatice, instituţiile publice aveau obligaţia să se înregistreze electronic în noul sistem. Din cele 13.300 institutii publice, pâna la finele anului 2013, au fost înregistrate 11.300 instituţii iar în primele zile 2 zile ale acestui an au fost înregistrate celalte 2.000 de instituţii. Subliniem faptul că noua soluţie informatică nu a modificat modul de calcul al salariilor.
Potrivit legii, plata salariilor pentru personalul din cadrul instituţiilor publice se poate face între 5 şi 15 ale lunii curente pentru luna precedentă.
Până pe data de 8 ianuarie 2014 la unităţile trezoreriei statului s-au prezentat potrivit programărilor şi au fost decontate salariile pentru 2.300 de instituţii publice, utilizând noua soluţie implementată, inclusiv pentru unităţile de învăţământ. Toate solicitările primite de trezorerie, privind plata salariilor sau a altor obligaţii, au fost procesate imediat, fără a exista probleme în asigurarea resurselor bugetare şi fără a crea disfunctionalităţi în activitatea instituţiilor publice, eventualele reprogramări realizându-se numai la solicitarea acestora.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.