Schimbările climatice vor spori cheltuielile cu apărarea

Deși consecințele civile ale schimbărilor climatice sunt bine reflectate în presa de zi cu zi, există la fel de multe implicații grave pentru armată, mai puțin cunoscute, atrage atenția Lukas Trakimavičius, de la Divizia de cercetare a Centrului de excelență pentru securitatea energetică a NATO.

Creșterea nivelului mării va amenința facilitățile militare din zonele de coastă, iar acest lucru va genera probleme pentru forțele navale din Germania sau Olanda, pentru a le numi doar pe acestea.

Guvernele vor fi forțate să ofere mai multe resurse pentru a preveni cele mai grave efecte ale creșterii nivelului mării – miliarde de euro vor trebui cheltuiți nu numai pentru reparațiile infrastructurii, ci și pentru dezvoltarea de măsuri de protecție a coastelor, precum diguri, pereți marini și bariere împotriva supratensiunii.

În cazuri excepționale, unele baze navale ar putea chiar să fie relocate, punând o presiune și mai mare asupra bugetelor de apărare.

Încălzirea globală va amenința Orientul Mijlociu și Africa de Nord posibil mai mult decât orice altă regiune din lume. Având în vedere apropierea acestor regiuni de Europa, este foarte probabil ca orice instabilitate viitoare acolo să însemne mai multă muncă pentru forțele armate europene.

Din cauza creșterii temperaturilor, vor exista evenimente meteorologice extreme mult mai devastatoare. Acest lucru va duce inevitabil la o nevoie mai mare de misiuni de ajutor în caz de dezastru și, datorită capacităților sale logistice și de gestionare a crizelor de neegalat, armata va trebui să suporte această greutate.

Planificatorii de apărare vor trebui să se asigure că forțele armate vor fi gata să desfășoare simultan mai multe operațiuni de răspuns la dezastre la scară largă – menținându-și în paralel angajamentele internaționale și pregătirea militară împotriva amenințărilor convenționale.

Pe măsură ce gheața arctică se topește, regiunea va deveni probabil un punct de foc geopolitic. Ce face regiunea deosebit de volatilă este faptul că Rusia a făcut în mod repetat revendicări asupra teritoriului arctic.

Pentru a-și susține retorica agresivă, Moscova a instituit și o serie de instalații militare din epoca sovietică, a construit noi baze și are în vedere stabilirea mai multora în viitorul apropiat.

Și Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia, pe lângă Statele Unite, au interese în regiune. Deși asta nu înseamnă neapărat că va exista inevitabil o confruntare în Arctica, înseamnă că, în timp, unele țări europene vor trebui să dedice mai multă atenție și resurse Nordului.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.