Schweighofer și Agent Green au semnat un armistițiu

Cel mai mare prelucrător de masă lemnoasă din România, compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, a anunțat că a ajuns la o înțelegere cu organizația de mediu Agent Green, cel mai vehement critic al activității sale, în special al modului în care supervizează proveniența lemnului achiziționat de fabricile sale.

Pentru o parte din iubitorii de mediu din România, știrea poate părea un “blat” între Agent Green și Schweighofer, dar încheierea de acorduri cu ”industria” este o practică în rândul unora din ONG-urile de mediu. Acestea își justifică etic încheierea de ”acorduri”, ”protocoale”, ”parteneriate” prin faptul că așa ajung să aibă acces la ”zone” care anterior le erau interzise și să pună umărul la îmbunătățirea practicilor, în vederea protejării naturii.

Schweighofer, care operează în România trei fabrici de cherestea și două fabrici de producție a panourilor din lemn și deține 14.666 ha de pădure, a declarat că se angajează să protejeze pădurile virgine și cvasi-virgine din România. Pentru a-și pune în operă intenția, compania a stopat toate activitățile economice în 5% din suprafețele forestiere deținute și vrea să își re-evalueze propriile păduri, pentru a identifica toate zonele de patrimoniu natural, pe care le va pune sub protecție integral. Frank Aigner, directorul general al Grupului Schweighofer, afirmă într-un comunicat de presă, următoarele: ,,Suntem dispuși să ne asumăm această responsabilitate care depășește competența imediată a unei companii de prelucrare a lemnului, împreună cu efortul de a stabili măsuri suplimentare în acest sens. Într-o primă etapă, vom plasa suprafețele noastre forestiere din Câmpușel sub protecție integrală în conformitate cu toate normele de protecție a mediului, dezvoltând astfel o zonă strict protejată”. Această suprafață forestieră se află între Parcurile Naționale Retezat și Domogled-Valea Cernei. Această vale este localizată la o altitudine între 1 250 și 1 650 m și reprezintă un coridor important în special pentru urși, lincși și cervide.

Referitor la parteneriatul cu Agent Green, directorul general al Schweighofer, a declarat: ”Am găsit în Agent Green un partener combativ și competent cu care am avut numeroase discuții despre conservarea biodiversității în pădurile României, adevărate oportunități de a învăța unul de la celălalt”.

Gabi Păun, coordonatorul Agent Green, explică într-o declarație pentru Romania Curata, în ce constă acordul dintre ONG-ul pe care-l coordonează și Schweighofer Holzindustrie:  ”Nu este vorba de o cooperare cu Schweighofer. Este vorba de un dialog constructiv din care noi urmărim să protejăm cât mai multe păduri indiferent cine le deține, statul sau proprietari privați. Acum 10 ani, pe vremea aceasta mă întâlnisem cu reprezentanții Schweighofer la sediul Parcului Național Retezat, să discutăm despre dezastrul pe care îl făceau în pădurile cumpărate la Câmpușel, în Retezat.

Acolo era o pădure virgină foarte importantă, care stătea în calea construcției controversatului DN 66A, cunoscut ca «drumul lui Băsescu». Pădurea este una extrem de valoroasă din punct de vedere ecologic, fiind și coridor major de deplasare a animalelor sălbatice. Am văzut acolo urs, râs, lup, mistreț, căprior, cerb, jder, etc. În mod surprinzător, acea proprietate nu a fost inclusă nici în Parcul Național Retezat și nici în Domogled, dar abandonată în imediata vecinătate a lor și vândută austriecilor.

În mai 2007 descoperisem împreună cu un ranger de la Parcul Retezat și cu un reprezentant al Consiliului Științific al Parcului, niște tăieri foarte urâte în pădurile virgine de la Câmpușel. Le-am propus un dialog celor de la Schweighofer, care la acea vreme nu s-au arătat interesați de protejarea mediului și au continuat să degradeze pădurile până de curând, când, în cele din urmă au cedat și au căzut de acord să protejeze ce a mai rămas intact în toate proprietățile lor din România, nu doar la Câmpușel. Lupta a fost una aprigă, iar negocierile au escaladat adesea și au fost chiar și înghețate uneori. Nu am renunțat însă niciodată să sperăm că vom câștiga. La Câmpușel, chiar dacă cea mai mare parte a pădurii a fost degradată, natura va fi lăsată să își urmeze cursul. Nici un arbore nu va mai fi doborât și nici un drum forestier nu va mai străpunge pădurea. Dacă se va abandona și construcția inutilă a DN 66A, atunci sunt convins că animalele afectate în ultimii ani de exploatările forestiere se vor întoarce și vor folosi din nou această zonă drept casă și coridor pentru deplasare. Pentru a ne asigura că studiile pentru evaluarea pădurilor vor fi făcute corect, am agreat cu Schweighofer să folosească specialiști recomandați de noi. Cred că în câteva luni, studiile vor fi gata și apoi acestea trebuie aprobate de minister pentru a actualiza amenajamentele silvice în vigoare, în așa fel încât să nu mai permită prin lege nici un fel de lucrări silvice. Îmi doresc să aud și de la alte firme și persoane private care dețin păduri valoroase în România, că își vor evalua în viitorul imediat pădurile și să salveze ce a mai rămas intact”.

Acordul cu Agent Green are loc după ce, în ianuarie 2017, Holzindustrie Schweighofer și-a asumat angajamentul de a lupta împotriva tăierilor ilegale din România și un plan de acțiune pentru o industrie sustenabilă a lemnului. Printre măsurile asumate la începutul anului se numără și implementarea Timflow, un sistem propriu de monitorizare prin GPS a transporturilor de buștean, de la locul de încărcare și până la poarta fabricilor sale. Decizia Schweighofer de a încheia acordul de cooperare cu Agent Green în vederea “protejării pădurilor virgine”, vine ca urmare a puternicei imagini negative pe care compania o are în România, după ce chiar Agent Green a arătat într-un film care a devenit viral, că achiziționează și procesează lemn provenit dintr-o pădure virgină amplasată în Parcul Național Retezat. Ulterior scandalurile din jurul Schweighofer s-au întețit, compania fiind acuzată că e unul din marii beneficiari ai certificatelor verzi, primite urmare a procesării scoarței și resturilor arborilor, obținând energie pe care o pompa în sistemul energetic național. De asemenea, un control din 2015 al Ministrului Mediului Grațiela Gavrilescu a sesizat și alte nereguli la facilitățile de producție ale gigantului austriac. Prăbușirea credibilității companiei Schweighofer a culminat cu momentul retragerii certificatului de sustenabilitate FSC, emis de către Forest Stewardship Council, urmat de retragerea de pe rafturile magazinelor de bricolaj a produselor sale din lemn.

Sursa: România Curată

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.