Școala anuală interdisciplinară de greacă veche și limbi orientale , ediția a II-a

Prof. univ. dr. Renata Tatomir (Director al Departamentului de Știinte Sociale și ale Naturii, Universitatea „Hyperion” din București), este co-organizatoarea celei de a doua ediții (2021) a ȘCOLII ANUALE  INTERDISCIPLINARE DE EGIPTOLOGIE, GREACĂ VECHE ȘI LIMBI ORIENTALE, important eveniment academic internațional, găzduit de partenerul principal, Institutul de Studii Avansate pentru Cultură și Civilizația Levantului, și care a beneficiat de înaltul patronaj al Excelenței Sale, domnul Prof. Dr. Emil Constantinescu, Președintele Institutului.

La fel ca în 2020, și ediția din acest an a avut girul academic internațional al renumitului Institut al Culturilor Mediteraneene și Orientale al Academiei Poloneze de Știință și a fost organizat în colaborare cu Universitatea Hyperion din BucureștiDepartamentul de Științe Sociale, și ale Naturii și Universitatea din BucureștiDepartamentul Facultății de Limbi și Literaturi Străine. 

Discursurile inaugurale ale Președintelui Prof. Dr. Emil Constantinescu, Prof. Dr. Joanna, Popielska-Grzbowska, Prof. Dr. Renata Tatomir și Conf. Dr. Maria Luiza Dumitru Oancea au deschis în data de 1 septembrie 2021, cea de a 2-a ediție a ȘCOLII ANUALE  INTERDISCIPLINARE DE GREACĂ VECHE ȘI LIMBI ORIENTALE

În continuare, Prof. Dr. Renata Tatomir  a inaugurat lucrările Școlii cu prelegerea intitulată „Miturile cosmogonice ale Egiptului antic”, urmată de seminarul „Vocabular cosmogonic egiptean”. Prima zi a Școlii a fost dedicată integral cosmogoniilor egiptene, unele dintre cele mai vechi naratiuni mitice din istoria umanității.

„De această dată subiectul general al școlii noastre îl reprezintă cosmogonia sau miturile despre creația lumii, a precizat  prof. univ. dr. Renata Tatomir.

Un mit al creației (sau mit cosmogonic) este o narațiune simbolică a modului în care universal și lumea pământeană au început și cum au ajuns oamenii să locuiască pentru prima oară. În societatea în care este narat, un mit al creației este de obicei considerat a transmite adevăruri profunde și semnificative – metaforic, simbolic, istoric sau literar. Acestea sunt în mod obișnuit, deși nu întotdeauna, considerate mituri cosmogonice – adică descriu ordonarea cosmosului dintr-o stare de haos sau  amorfă.

Miturile creației împărtășesc adesea o serie de caracteristici. Ele sunt considerate relatări sacre și pot fi găsite în aproape toate tradițiile religioase cunoscute.Toate sunt narațiuni cu un complot și personaje care sunt fie zeități, personaje asemănătoare oamenilor, fie animale, care adesea vorbesc și se transformă cu ușurință. Acestea sunt adesea situate într-un trecut slab și nespecific pe care binecunoscutul istoric român al religiei Mircea Eliade l-a numit in illo tempore. Miturile creației adresează întrebări profund semnificative pentru societatea care le împărtășește, dezvăluind viziunea lor central asupra lumii și cadrul pentru identitatea de sine a culturii și a individului într-un context universal.

Deși inițial miturile creației au fost dezvoltate în primul rând în tradițiile orale, după inventarea scrisului, ele s-au dezvoltat în mod tipic în mai multe versiuni; găsite în întreaga cultură umană.

De când au deschis ochii conștiinței asupra realitatii, oamenii au căutat să își explice originile realității pe care o percepeau. Au ridicat privirea spre cer, iar imensitatea stelelor de pe firmament le-a incitat spiritul curios. În timp ce călătoreau, au întâlnit alte persoane, au făcut schimb de idei și au împărtășit observații și viziuni comune cu acestea, ceea ce le-a dat speranța că descoperirile lor au fost împărtășite de alții. Iar miturile au început să fie organizate în sisteme coerente despre apariția universului și a lumii. Astăzi, fizica teoretică vorbește despre modele teoretice cu privire la originile universului. Nu sunt departe de esența exprimată în narațiunile mitologice.” (Renata Tatomir)

Cele mai vechi relatări ale cosmogoniilor egiptene provin din Textele Piramidelor, un corpus de texte funerar-religioase care datează din perioada Regatului Vechi (cca. 2686-2181 i.e.n.), de acum aproape cinci mii de ani.

Egiptologul  Renata Tatomir  a prezentat cele mai importante modele cosmogonice egiptene, variind în timp și spațiu, în funcție de cultul unui anumit zeu venerat într-un anumit centru principal egiptean – heliopolitan, hermopolitan, memfit – continuând cu elemente ale principalelor cosmogonii – haosul apelor primordiale (Nu), prima movilă de pământ apărută sub forma piramidionului Benben, Marea Enneadă, zeii creatori originari ai diferitelor cosmogonii – Atum, Ptah,  ogdoada hermopolitană – opt divinități primordiale – apariția soarelui în forma sincretică Ra-Atum-Khepri; genealogia zeilor; oul cosmogonic, toate evidențiind diverse aspecte ale miturilor creației egiptene. În continuare, doamna prof. univ. Renata Tatomir a reliefat și explicat cei mai importanți termini prezenți în cosmogonia heliopolitană.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.