Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

„Sculptură în sticlă”, expoziţia semnată de Ioan Nemțoi, prezentată la Londra

Publicat: vineri, 09 noiembrie 2018

Institutul Cultural Român din Londra a vernisat, în seara zilei de 8 noiembrie 2018, expoziţia cu titlul „Sculptură în sticlă” semnată de Ioan Nemțoi. Aceasta este cea de-a treia personală a artistului în Marea Britanie, după expozițiile de la the.gallery@oxo, Oxo Tower Wharf din Londra și cea de la sediul companiei McLaren din Woking, inaugurat în 2004 în prezenţa Reginei Elisabeta a II-a.

Deschisă în galeria Brâncuşi de la sediul Institutului în prezența artistului, expoziția a fost prefațată de istoricul de artă Sanda Miller și de curatoarea Mariana Nemțoi.

Cu prilejul vernisajului, Ioan Nemțoi a susţinut conferinţa „Arta sticlei” și va prezenta un documentar retrospectiv despre destinul și opera sa ca artist sculptor, al cărui demers artistic explorează teritoriul unei materii pe cât de durabile, pe atât de fragile.

Proiectul face parte dintr-un turneu internaţional derulat în parteneriat cu Institutul Cultural Român în Anul Centenarului, venind în continuarea expozițiilor de la Paris și Bruxelles din această toamnă. La Londra, expoziția, ce cuprinde o selecție generoasă de lucrări ce fac trecerea de la arta decorativă la sculptură, va putea fi vizionată până la finalul lunii ianuarie 2019.

„Opera vizuală a lui Ioan Nemţoi iese parcă din energiile originare ale lumii, din lava fierbinte care a modelat deja timp de milioane de ani planeta. Nu întîmplător succesul său internaţional este atît de mare: prin materia aleasă, domesticită de mîinile sale inspirate, precum şi prin inventivitatea sa, Ioan Nemţoi reabilitează într-un fel ideea de frumos. Ceea ce fusese dinamitat încă de dadaişti, cu o sută de ani în urmă, şi anume lăgătura dintre conceptul de artă şi conceptul de frumos, se resudează în fiecare din operele lui Ioan Nemţoi.”- Matei Vișniec

Ioan Nemţoi este unul dintre cei mai bine cotaţi artiști români ai momentului, adesea supranumit „Brâncuşi al sticlei”. Lucrările sale se regăsesc în colecţii celebre, precum cea a regelui Harald al Danemarcei, a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a lui Kofi Annan sau a lui Vladimir Putin, Emma Nicholson, ASR Principesa Margareta a României, dar şi în Muzeul Vaticanului, Kunst Palast din Düsseldorf, sediul UNICEF, Waterland Neeltje Jans Museum Olanda, Casa Albă sau în galerii prestigioase din Norvegia, Suedia, Olanda, Franţa, Italia, Canada, Japonia, Ungaria, Germania, Belgia. Reuşita artistului constă în ştergerea graniţelor dintre arta decorativă şi sculptura monumentală, graţie unui vocabular plastic propriu. Ioan Nemţoi este cunoscut în întreaga lume pentru „roşu de Nemţoi”, inspirat din răsăritul şi apusul dealurilor moldave.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk  și https://www.facebook.com/ICRLondon/

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=105850

Publicat de la data nov. 9 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, Cultură, CULTURĂ, DIASPORA.

Zona comentariilor

Meteo în țară

25 februarie 2020, 15:05
 

VSV
Predominant însorit
14°C
18 km/h
Perceput de temperatură: 13°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 30%
Vânt: 18 km/h VSV
Rafale de vânt: 18 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 7:01
Apus: 17:57
Prognoza 26 februarie 2020
Zi
 

SV
Înnourat
18°C
Vânt: 11 km/h SV
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

SV
Parţial înnourat cu precipitaţii
7°C
Vânt: 7 km/h SV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 267.238 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team