Se deschid cerurile de Sânziene la Scoala Centrala din Bucuresti

Sâmbătă, 23 iunie, ora 20.30, ARCEN vă invită în Grădina Interioară de la Şcoala Centrală din Bucureşti (str. Icoanei, nr. 3-5) să celebrăm împreună Ajunul de Sânziene în care, potrivit credinței populare, „se deschid cerurile“.

„Unii spun că, în noaptea aceasta, exact la miezul nopţii, se deschid cerurile. Nu prea înţeleg cum s-ar putea deschide, dar aşa se spune: că în noaptea de Sânziene se deschid cerurile. Dar probabil că se deschid numai pentru cei care ştiu cum să le privească…“, descria Eliade sărbătoarea „când se înjumătățește anul“ în cartea sa, „Noaptea de sânziene“.

„Ileana sau despre (ne)întâlnire“ este tema celei de-a 7-a ediții, care va fi reflectată atât în lecturile scrisorilor și a paginilor de jurnal semnate de o serie de scriitori contemporani, cât și prin fragmente din romanul „Nuntă în cer“, de Mircea Eliade. Lecturile și cântecele vechi vor fi însoțite de interpretări și discuții despre ritualurile și semnificațiile sărbătorii Sânzienelor, „când Soarele joacă pe cer“. Vorbim despre întâlnirile și neîntâlnirile care ne schimbă ritmul vieții: întâlnirea ca îndrăgostire, întâlnirea cu Celălalt, întâlnirea cu sinele și întâlnirea ca îmbrățișare și îmblânzire.

 
 

Aproape de miezul nopții, la deschiderea cerurilor, cununile de Sânziene vor fi împletite și aruncate peste casă ca să împlinim ritualul pe care-l cere praznicul.

Intrarea la eveniment este liberă și se face în limita locurilor disponibile, fără rezervare în prealabil.

Eveniment Facebook: Se deschid cerurile de Sânziene

Un eveniment ARCEN susținut de: Banca Transilvania

Partener: Școala Centrală

Grafică: Ana Bănică

Foto: Alberto Groșescu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.