Se scumpesc țigările. De la 1 ianuarie 2019

Ţigările urmează să se scumpească începând cu 1 ianuarie, România fiind nevoită să majoreze acciza la produsele din tutun, conform unei directive a Uniunii Europene.

Potrivit Comisiei Europene, acciza la ţigări trebuie să fie de cel puţin 60% din preţul mediu ponderat, însă la noi procentul este de doar 58%. În consecinţă, preţul produselor din tutun ar urma să crească din 2019 cu aproximativ 0,5 lei, însă reprezentanţii industriei tutunului au refuzat să estimeze cu cât se vor majora preţurile.

Preţul ţigărilor a crescut constant după ce România a intrat în UE, care a impus mărirea accizei. Astfel, de la 5,10 lei cât costă un pachet de ţigări în decembrie 2006, preţul a ajuns la 17,5 lei în 2018 şi ar putea ajunge chiar să depăşească 21 de lei pentru un pachet de ţigarete în 2022, potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanţelor.

În acest moment, preţul mediu ponderat al unui pachet de ţigări este în prezent de 15,86 lei.

România, la fel ca alte state din Estul Europei, a beneficiat de o derogare din partea UE, care a expirat însă la finalul anului trecut, astfel că ţara noastră trebuie să alinieze nivelul accizei la cel impus de autorităţile de la Bruxelles.

 Având în vedere că deficitul bugetar trebuie să rămână sub pragul de 3% din PIB iar veniturile colectate în ultimele luni sunt sub volumul programat, directiva Uniunii ar putea fi transpusă în legislaţia internă mai devreme de termenul de 1 ianuarie 2019.

Sursa: manager.ro

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.