Sectorul Telecom impulsioneaza vanzarile pe piata bunurilor de folosinta indelungata

Trimestrul al doilea al anului 2018 aduce cresteri de pret pentru fiecare categorie de pe piata bunurilor de folosinta indelungata.

Principalul contribuitor pentru evolutia pietei este segmentul de Telecom, inregistrand o crestere de 36 puncte procentuale. Telefoanele mobile cu ecran mare au contribuit pozitiv la cresterea segmentului de comunicatie. Electrocasnicele au inregistrat o evolutie de o cifra, in timp ce Electronicele si segmentul IT au avut cresteri de doua cifre. Pe ansamblu, piata bunurilor de folosinta indelungata a consemmnat o evolutie pozitiva, crescand cu aproape 12% comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent.

Sectoarele cu cea mai mare crestere Sectoarele cu cea mai mica crestere
Electronice

·       Televizoarele au avut cea mai mare contributie la cresterea sectorului de electonice, diagonalele mari inregistrand cresteri de doua cifre.

·       Camerele video de actiune si produsele audio au avut de asemenea evolutii pozitive comparativ cu T2 2017.

 

Electronice

·       Castile fara microfon au inregistrat scadere de doua cifre, in vreme ce castile cu fir sunt cele care au tras cel mai mult in jos categoria.

Electrocasnice mari

·       Desi inregistreaza o evolutie modesta, segmentul de electrocasnice mari incheie cel de-al doilea trimestru pe un trend pozitiv.

·       Cresterea este data de categoriile traditionale precum cea a aparatelor frigorifice, dar si de cele emergente cum este cea a masinilor de spalat vase.

Electrocasnice mari

·       Categoriile traditionale, precum aparatele de gatit si cuptoarele cu microunde au inregistrat o evolutie negativa la finalul celui de-al doilea trimestru.

Electrocasnice mici

·       Espressoarele fullautomatice si aparatele pentru indepartarea parului la femei au contribuit la cresterea sectorului in al doilea trimestru al anului.

Electrocasnice mici

·       Sectorul electrocasnicelor mici a terminat al doilea trimestru din 2018 la 47 mil. euro, inregistrand doar o crestere de 1.7% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Foto

·       In ciuda scaderii sectorului, camerele foto de tip mirrorless au inregistrat o crestere de doua cifre.

Foto

·       Camerele foto de tip DSLR continua sa scada avand o scadere de doua cifre. Aceeasi tendinta se inregistreaza si pentru camerele compacte.

IT

·       Laptop-urile, desktop-urile si monitoarele au contribuit pozitiv la cresterea sectorului de IT, din punct de vedere valoric. Produsele de gaming si cele cu specificatii superioare au avut cele mai bune evolutii.

 

IT

·       Piata de tablete este in scadere. Dispozitivele cu diagonale mai mari au avut evolutii pozitive dar tabletele sub 10 inch au contribuit puternic la scadere.

Telecom

·       Smartphone-urile cu diagonala peste 5.6 inch si produsele din cea mai ridicata clasa de pret au inregistrat valori de peste doua ori mai mari decat in Q2 2017.

·       Telefoanele dual sim au influentat pozitiv piata avand o rata a cresterii de doua cifre.

·       Smartwatch-urile au fost motorul pietei de accesorii inteligente mobile, fiind in crestere atat ceasurile cu sim card cat si cele fara.

 

Telecom

·       Modelele de smartphone-uri sub 5.6 inch au avut o scadere accelerata lasand locul telefoanelor cu diagonale mai mari.

·       Segmentul in scadere in cadrul accesoriilor inteligente mobile a fost reprezentat de bratarile fitness care au inregistrat un usor regres.

Dispozitive de printare

·       Crestere de doua cifre pentru piata dispozitivelor de printare. Cea mai buna performanta din sector au avut-o multifunctionalele, in special cele din gamele medii si superioare de pret.

·       Tehnologia laser a fost motorul sectorului in Q2 2018.

 

Dispozitive de printare

·       Dispozitivele de printare echipate cu sistem de cerneala au scazut in special din cauza dinamicii negative a produselor din clasele inferioare de pret.

 

 

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.