Şeful BCE: Perioada cea mai dificilă pentru zona euro pare să se fi încheiat

Zona euro a depăşit cea mai dificilă perioadă a recesiunii, a anunţat, joi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, citat de Bloomberg.

„Indicatorii privind încrederea au arătat noi îmbunătăţiri, de la nivelurile scăzute la care se aflau, şi confirmă aşteptările privind o stabilizare a activităţii economice”, a declarat şeful BCE într-o conferinţă de presă organizată după o şedinţă de politică monetară a instituţiei.

Conducerea BCE se aşteaptă ca pe parcursul unei perioade „îndelungate” să menţină costurile împrumuturilor pentru bănci la „nivelurile actuale sau să le reducă”, a adăugat el, repetând o formulă intodusă pentru prima dată de banca centrală după şedinţa de la începutul lunii iunie.

Draghi încearcă să asigure pieţele financiare că BCE va menţine costurile împrumuturilor la niveluri destul de scăzute pentru a susţine recuperarea economiei zonei euro din cea mai lungă recesiune înregistrată de uniunea monetară până în prezent.

Activitatea industriei prelucrătoare din zona euro s-a accelerat peste aşteptări în iulie, iar încrederea mediului de afaceri s-a îmbunătăţit pentru a treia lună consecutiv, însă creditarea către companii şi populaţie în uniunea monetară a înregistrat o scădere substanţială în iunie.

BCE a menţinut joi dobânda de politică monetară la minimul record de 0,5%, nivel la care se află începând din mai, decizia fiind anticipată de analiştii consultaţi de Bloomberg.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.