Șeful Cancelariei prezidențiale compară Guvernul român cu „guvernele nefrecventabile ale lumii”

Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu, șeful Cancelariei prezidențiale, a comparat Guvernul Ponta cu „guvernele nefrecventabile”, subliniind că este „o crimă și o rușine” ca poporul român să fie ostilizat împotriva UE. „România a aderat la UE dar procesul de integrare mai cuprinde doi pași – aderarea la Schengen și adoptarea monedei Euro. Guvernul trebuie să ne spună dacă mergem mai departe sau dacă abandonează procesul. Toate guvernele nefrecventabile ale lumii, fără nici măcar o singură excepție, îi consideră pe criticii din exterior “ostili și ignoranți”. A ostiliza poporul român împotriva comunității europene a cărei parte legitima este, e o crimă și o rușine. Nu cred că există în Europa un guvern care ar fi capabil să încurajeze așa ceva”, scrie Cristian Diaconescu pe blogul său. „Acest episod îmi aduce aminte de momentul în care îl auzeam pe un fost șef de stat spunând că “România cedează (la data aceea) ultima palmă de pământ”. Deschideți bine ochii și vedeți “cine” și “ce” vorbește în numele vostru!”, adaugă șeful Cancelariei prezidențiale.

Președintele PNL Crin Antonescu a comentat ironic ultimele poziții ale consilierului prezidențial Cristian Diaconescu, legate în special de problematica Schengen. „Șeful Cancelariei prezidențiale, un om foarte cumpănit și cu formație diplomatică pe vremuri, dă niște semne speciale de nervozitate care mă surprind”, a spus Antonescu.

Eurodeputata social-democrată Corina Crețu, vicepreședintă a PSD, a calificat drept ipocrizie afirmația șefului Cancelariei Prezidențiale, Cristian Diaconescu, care a încadrat Guvernul Ponta la categoria „guvernelor nefrecventabile”. „Cristian Diaconescu încearcă sa facă uitat faptul că și el, ca fost ministru de externe, este responsabil – alături de președintele Băsescu și de PD-L – pentru eșecul aderării României la Spațiul Schengen”, a declarat Corina Crețu. „Atacul Președinției la adresa Guvernului este un rău făcut interesului României, cum un rău a fost refuzul președintelui de a se alătura efortului Guvernului și Parlamentului de a determina o altă atitudine în privința aderării noastre la Spațiul Schengen. Nimeni nu are de câștigat de pe urma unor astfel de luări de poziție. Prezentăm lumii imaginea unei țări divizate, gata să-și sacrifice interesele de dragul unor lupte politice fără orizont. Astfel de declarații nu au nimic principial și european, ci sunt doar simple încercări de manipulare demagogică a opiniei publice, în scopuri politicianiste”, a subliniat eurodeputata. Ea a respins și o altă afirmație a lui Diaconescu, aceea că Guvernul ostilizează populația la adresa Uniunii Europene. „Nimic din ceea ce a făcut și face Guvernul României nu înseamnă ostilizarea românilor împotriva UE. Dacă există ceva care i-ar putea nemulțumi pe cetățenii români, atunci e modul în care unii au folosit MCV pentru a justifica refuzul îndeplinirii angajamentelor de a integra România în Spațiul Schengen. Nu putem accepta un statut de mâna a doua în Uniunea Europeană si nu folosește nimănui ca o națiune sau alta să încerce să impună celorlalți punctul său de vedere sau interesele sale. Este o negare a valorilor fondatoare ale Uniunii. Guvernul României cere doar un tratament corect din partea anumitor membri ai UE și o dezbatere democratica privind aderarea la Spațiul Schengen”, a încheiat Corina Crețu.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.