Semnal de alarmă privind criza de sânge

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, prezentă marţi la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, a tras un semnal de alarmă privind criza de sânge.

„În general, în lunile de vară, Bucureştiul şi nu numai se confruntă cu o majoră criză de sânge. Este vorba de perioada concediilor, sunt multe accidente rutiere, sunt operaţii planificate, astfel încât nevoia de sânge este foarte mare, iar numărul donatorilor scade. În mod normal, pentru a asigura necesarul de sânge în Bucureşti, ar fi nevoie de 300 – 400 de donatori pe zi. Azi dimineaţă, până la această oră, erau înscrişi 140, ceea ce e absolut insuficient. Asta înseamnă foarte multe probleme, de aceea prezenţa mea aici împreună cu doamna director e practic un semnal de alarmă şi o rugăminte pentru cei care pot să doneze să o facă”, a spus Pintea.

Ea a precizat că în toată ţara există această problemă în perioada de vară, dar cel mai acut se resimte în Bucureşti.

Întrebată de jurnalişti ce se poate face pentru a rezolva problema, ministrul a declarat: „În primul rând, oamenii să vină să doneze, în al doilea rând, cei din centrul de transfuzii, cu ajutorul nostru, vor porni cabinetele mobile de recoltare”.

Pintea a afirmat că din punct de vedere legislativ este posibil să fie nevoie de câteva modificări, la care se lucrează în prezent.

Ministrul a mai spus că propunerea de modificare legislativă face referire la reorganizarea sistemului de transfuzii din România, a centrelor de transfuzii judeţene.

„În acest moment există centre de transfuzii judeţene. Vom stabili opt centre de transfuzii pe regiuni de dezvoltare, pe care ulterior le vom transforma inclusiv în centre de colectare a plasmei (…). Când spuneam de reorganizare mă refeream inclusiv la faptul că vom putea aduce personal, adică organiza concursuri care în acest moment – ştiţi bine – în instituţiile publice sunt blocate, adică la două posturi vacante se scoate un post la concurs (…) Anul acesta vom reorganiza, iar de anul viitor vor începe concursurile”, a informat Pintea.

Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, a îndemnat oamenii să doneze sânge.

„Ieri am avut 120 de intrări, ceea ce pentru noi este catastrofal, pentru că donatorii care intră sunt triaţi în urma selecţiei, a testărilor şi rămân 70-80 de pungi (…) împărţiţi la 60 de spitale. (…) Noi ca să stăm confortabil ar trebui să avem 500 de oameni aici, deci 500 de oameni ar trebui să vină zilnic să doneze sânge (…) Avem solicitări pe care nu le putem onora, în special la trombocite, pentru că trombocitele au durată de viaţă scurtă, de cinci zile, şi nu putem să facem stoc şi la grupele negative (…) Jumătate putem să onorăm din cât ne cer spitalele şi operaţiile se amână, asigurăm urgenţele, cu greu şi pe acelea”, a semnalat Goşa.

Ea a menţionat că există un centru mobil, însă a fost suspendat pentru o perioadă de trei săptămâni colecta mobilă ca să poată şi şoferii să-şi ia concediu.

„Doi şoferi merg pe colecta mobilă (…) Un şofer trebuie să meargă după sânge, pentru că noi nu ne descurcăm singuri să asigurăm sângele în Bucureşti şi atunci trimitem şoferul în fiecare zi în centrele limitrofe (…). Aducem (sânge – n.r.) de la Ploieşti, de la Piteşti, de la Slobozia, de la Buzău, de la Galaţi, deci de la centrele care sunt cât de cât în apropiere şi uneori ni se întâmplă când avem o grupă de RH negativ să mergem până la Arad, de exemplu”, a declarat Goşa.

Conform acesteia, centrul are mai puţin de jumătate din personalul pe care ar trebui să-l aibă.

Întrebată de jurnalişti referitor la faptul că timp de trei săptămâni colecta mobilă a fost suspendată, ministrul Pintea a declarat: „Dânsa (Goşa n.r.) a cerut ajutor şi ne gândeam să detaşăm, de exemplu, de la Ambulanţă, pentru că trebuie să fie oameni pregătiţi. Din păcate, şi acolo se merge în concediu. Avem în această perioadă două zone mari de interes din acest punct de vedere – judeţul Constanţa, de fapt Dobrogea, cu afluxul de turişti; Untold-ul de la Cluj, pentru care am mobilizat echipaje de ambulanţă din jurul Clujului. Vom detaşa şi la Constanţa de săptămâna viitoare alte echipaje, deci e un pic greu să redistribuim”, a spus Pintea.

Ea a menţionat că şi la Ambulanţă e deficit de personal. „Nu avem ambulanţe suficiente, pentru că au fost blocate achiziţiile, am vorbit cu domnul Arafat şi mi-a spus că practic licitaţiile au fost deblocate (…) Procedurile mă fac să cred că mai repede de toamnă nu o să avem ambulanţe noi. (…) Se va pune problema personalului suplimentar şi cu siguranţă se va rezolva, pentru că nu vom lăsa echipajele fără personal, dar să vedem întâi că se semnează contractele de furnizare”, a adăugat Pintea.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.