Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Semnal editorial „Întâmplări șocante dintr-o biografie răsucită”, de Carol Roman

Publicat: sâmbătă, 12 mai 2018

 

 

O radiografie memorabilă a unor timpuri de pomină pune la dispoziția publicului larg „decanul de vârstă al presei românești”, binecunoscutul scriitor și jurnalist Carol Roman.

În stilul șugubăț care l-a consacrat, păstrând o aură spumoasă, ușor glumeață, deasupra unor întâmplări doar aparent hazlii, autorul, care și-a obișnuit auditoriu cu un stil aparte, unic, dă măsura implicării de o viață a unui jurnalist în viața cetății sub titlul „Întâmplări șocante dintr-o biografie răsucită”.

Anii de după război, cu tot alaiul propagandistic și un alt gen de teroare, erau pentru un tânăr ziarist o piatră de încercare. Acolo și atunci, în adâncul tânărului Carol Roman s-a format pentru totdeauna spiritul bătăios, atenția la detaliul care, greșit, putea ucide o carieră și mai ales la toate formele posibile de a spune adevărul.

Carol Roman s-a forjat profesional în arderile unor mari jurnaliști ai anilor 1960, 1970 și 1980, a lucrat cu giganți ai scrisului, a realizat interviuri de răsunet în vremuri în care orice virgulă putea deveni o armă și dăruiește cititorului o lecție cât o avere profesională. Se poate să te menții vertical în vremuri tulburi, se poate să-ți faci meseria la cele mai înalte standarde în redacții diferite total una de cealaltă, cum au fost „Scînteia tineretului” sau revista „Femeia”, se poate să rămâi, ca ziarist, ferm dar flexibil, principial dar versatil.

Din spatele fiecărei povești pe care o spune un autor cu o experiență profesională colosală transpare nu doar talentul, ci și priceperea de a face din cuvânt discurs. Sub cenzură sau în libertate, scrisul este o forță, iar în numele lui se poate rezista, se poate evolua, se poate crea. Autorul este îndreptățit, de la episoadele colaborărilor cu Marin Preda sau Ion Popescu Gopo până la munca de fiecare zi în Casa Presei ori la propriile publicații, să afirme că a trăit o viață densă printre ziare. În același timp, o mențiune specială se cuvine tonului autoironic, care conferă o plăcere aerată lecturii. Un singur exemplu: capitolul „Superbele mele gafe”.

Prin cartea „Întâmplări șocante dintr-o biografie răsucită”, Carol Roman dezvăluie lumi suprapuse care fascinează, demonstrând, prin stilul unic care l-a consacrat ca pe o voce distinctă în publicistica autohtonă, că realitateaa poate „bate” ficțiunea și, de asemenea, că a face jurnalism în repere fixe, de un profesionalism fără ocolișuri, este o chestiune de vocație.

Roxana Istudor

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=97254

Publicat de la data mai 12 2018. Categorii ACTUALITATE, ALEGEREA NOASTRA.

Zona comentariilor

Meteo în țară

12 decembrie 2019, 14:29
 

NE
Precipitaţii
5°C
18 km/h
Perceput de temperatură: 0°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 18 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:42
Apus: 16:36
Prognoza 13 decembrie 2019
Zi
 

ENE
Precipitaţii
7°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 0
Noapte
 

ENE
Parţial noros
3°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 0
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 12-12-2019 Ora : 2 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 02:00 si 07:00 In zona : Județul Arad: zona joasă;Județul Timiş: zona joasă; Se vor semnala : ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200m, izolat sub 50m
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 11-12-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 23:00 si 05:00 In zona : Județul Alba: zona joasă;Județul Mureş: zona joasă;Județul Sibiu: zona joasă; Se vor semnala : local ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 11-12-2019 Ora : 13 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 12 decembrie, ora 02 - 14 decembrie, ora 10 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : viscol în zona montană înaltă și strat consistent de zăpadă Mesaj : ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN  Interval de valabilitate: 12 […]

Loto

Horoscop

 • 248.210 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team