Senat – Comisia de buget: Raport de admitere cu amendamente ordonaței pentru modificarea Codului fiscal

Comisia de buget a Senatului a acordat miercuri, cu 6 voturi pentru și 2 abțineri, raport de admitere cu amendamente proiectului de lege pentru aprobarea OUG 79/2017 referitoare la modificarea Codului fiscal.

Potrivit unui amendament adoptat de comisie, firmele care realizează venituri până la 1 milion de euro, au un capital social de minim 45.000 de lei și cu cel puțin doi angajați pot opta între impozitul pe profit și impozitul pe cifra de afaceri.

„Au fost câteva amendamente făcute pe fond la OUG 79. Este o zonă foarte sensibilă. Sub acest plafon, de 1 milion de euro, cum spunea și Ministerul de Finanțe, se află marea parte a companiilor, cam 96% din companiile din țară. Și, sigur, marea parte a companiilor românești. Atunci, am considerat că este corect să opteze companiile pentru una dintre cele două variante: fie impozitul pe profit, fie pe cifra de afaceri și în anumite condiții: să aibă un capital social de minim 45.000 de lei și să aibă minim doi angajați. Pentru că, știm foarte bine, sunt foarte multe companii care nu au niciun angajat declarat și prin această măsură scoatem la lumină undeva la 200.000 de locuri de muncă”, a explicat, miercuri, Eugen Teodorovici, președintele Comisiei de buget a Senatului, după dezbaterea proiectului de aprobare a OUG 79/2017 referitoare la modificarea Codului fiscal.

Alt amendament al comisiei vizează majorarea plafonului de deductibilitate la cheltuielile cu dobânda de la 200.000 euro, cum stabilise Executivul, la 3 milioane de euro.

„Un alt amendament a fost legat de transpunerea Directivei Europene 1164, pentru că modul în care ea s-a transpus în OUG 79 a fost, zic eu, un mod brutal de schimbare în piața din România. Niciunul dintre celelalte state europene cu o economie dezvoltată n-a plafonat atât de jos acest nivel al dobânzilor deductibile. Ceea ce, repet, crea o piedică în calea celor care vor să investească în România”, a adăugat Teodorovici.

De asemenea, alt amendament se referă la reținerea la sursă a impozitului aferent câștigurilor obținute din jocurile de noroc.

„A fost o propunere venită din ambele părți — și cei care sunt în zona jocurilor de noroc, și cei de la Finanțe, chiar dacă doamna secretar de stat a spus că e nevoie de un punct de vedere de la Ministerul de Finanțe. Este o chestiune mai veche și care reglează un lucru normal: cei care sunt organizatori să facă acele rețineri și le virează după aceea statului fără să stea Fiscul după fiecare suma infimă, să-și pună în lucru și oamenii, și mașinile, și tot ce mai au acolo”, a arătat Teodorovici.

OUG 79/2017 referitoare la modificarea Codului fiscal va intra în dezbaterea plenului Senatului, în calitate de primă cameră sesizată.

Comisia de buget-finanțe a Senatului a trimis ministrului Ionuț Mișa o scrisoare cu rugămintea de a modifica OUG 79/2017 referitoare la Codul fiscal, a anunțat miercuri președintele acestui for, Eugen Teodorovici.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.