Senatorii vor lucra şi în vacanţă pentru a aduce modificări Legii Educaţiei

În acest moment, la Comisia de Învăţământ de la Senat există două variante ale Legii Educaţiei plus proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului 92/2012 pentru modificarea Legii 1/2011.

Preşedintele Comisiei de Învăţământ de la Senat, Ecaterina Andronescu, a declarat că ea şi colegii săi vor lucra două săptămâni pe perioada vacanţei parlamentare, pentru a avea o variantă pentru modificarea Legii educaţiei în septembrie. Ecaterina Andronescu susţine menţinerea clasei a IX-a la gimnaziu şi nu ar spune nu unei modificări a structurii examenului de bacalaureat.

“O formă a Legii învăţământului nu poate fi luată în pripă. Trebuie să avem discuţii cu toate părţile implicate, cu universităţile, cu sindicatele… Învăţământul românesc are tradiţie cu patru ani în ciclul liceal. Doar pe perioada învăţământului rusesc a avut trei ani. Nu cred că suntem pregătiţi din punctul de vedere al infrastructurii, dar nici al resursei umane, pentru a muta clasa a IX-a la gimnaziu. Pot spune doar punctul meu de vedere (n.r., legat de posibilitatea modificării structurii examenului de bacalaureat), cred că învăţământul românesc trebuie să se adapteze noilor tendinţe. Cred că trebuie să avem un învăţământ mai personalizat, orientat spre cinetica de asimilare a cunoştinţelor pe care o are fiecare elev. Trebuie să dăm flexibilitate în funcţie de competenţele fiecărui copil, în funcţie de potenţialul pe care îl au. Vedem, în alte ţări, deja implementate platforme de videocursuri pentru elevi şi studenţi. Aceasta este direcţia în care trebuie să mergem, acces liber la învăţământ pentru toţi. Nu aş spune nu unei diferenţiere în învăţământ”, a declarat Andronescu.

Preşedintele Comisiei de Învăţământ de la Senat susţine în continuare implementarea prevederii OUG 92 ce reînfiinţează liceele pedagogice, dar, acum, Ecaterina Andronescu se arată mai rezervată în ceea ce priveşte titularizarea absolvenţilor de clasa a XII-a ca educatoare sau învăţătoare/învăţători. “Liceele pedagogice sunt o continuare a şcolilor normale introduse de Spiru Haret. Dacă nu am fi avut şcolile normale, cu învăţătorii de acolo, învăţământul românesc nu ar mai fi fost performant. În timpul celor trei perioade în care m-am aflat la conducerea Ministerului Educaţiei, am dorit să redau importanţa liceelor pedagogice. În plus, noţiunile de pedagogie sunt însuşite mai uşor la această vârstă, a elevilor de liceu. Cred că mulţi dintre absolvenţii liceelor pedagogice vor alege să-şi continue studiile la facultate, pentru a deveni profesori. Vor putea să se şi angajeze într-un after-school sau unde avem cămine”, a mai explicat Ecaterina Andronescu.

Principalele modificări vizate:

• clasa a IX-a la liceu;
• reînfiinţarea liceelor pedagogice;
• introducerea Bacului diferenţiat;
• introducerea video-cursurilor online.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.