Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Senatorul Mircea Geoană cere reunirea CSAT

Publicat: sâmbătă, 11 ianuarie 2014

Senatorul PSD Mircea Geoană avertizează că situația terenurilor agricole trebuie discutată urgent în CSAT pentru a preîntâmpina „vânzarea excesivă a terenului agricol către cetățeni străini, mai ales în contextul unor inițiative dubioase precum cea a Ungariei”.

„Agricultura are o șansă reală de a deveni unul din cele mai puternice motoare de creștere economică. (…) Siguranța alimentară reprezintă un element important al securității naționale și, de aceea, acest subiect ar fi trebuit să se afle pe agenda CSAT cu mult înainte de 1 ianuarie 2014. Deși târziu, acest subiect ar trebui să fie pus pe agenda CSAT cu cea mai mare urgență. (…) Zvonurile, alimentate de declarațiile unui angajat al ambasadei Ungariei la București, conform cărora Ungaria are un plan strategic de a cumpăra teren agricol în Transilvania sunt de-a dreptul îngrijorătoare. (…) Nu vreau să fiu înțeles greșit. Nu susțin o blocare a investițiilor străine în agricultură. Dimpotrivă, dar la mijloc este securitatea alimentară a României, iar vânzarea excesivă a terenului agricol către cetățeni străini este în viziunea mea un risc pe care trebuie să îl controlăm foarte bine, fiind o problemă de interes național”, susține Geoană într-un comunicat de presă.

Referitor la atitudinea Ungariei, Geoană a declarat: „Ridicarea restricțiilor la cumpărarea de teren agricol de către persoanele rezidente în UE este o obligație asumată de România prin tratatul de aderare la Uniunea Europeană. Atâta vreme cât suntem pe o piață liberă, neinfluențată de intervenționismul altor state, lucrurile sunt în regulă. Însă mi se pare inacceptabil ca un stat — în cazul nostru Ungaria — să se implice deschis în activitatea de achiziție a terenurilor agricole din alt stat. Statul român, cu toate instituțiile sale, trebuie să combată o asemenea politică a Ungariei. Obligația statului român este să se protejeze prin toate mijloacele legale și instrumentele financiare pentru a atenua crearea unui dezechilibru pe piața funciară”.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=21373

Publicat de la data ian. 11 2014. Categorii POLITIC.

Zona comentariilor

Meteo în țară

15 decembrie 2019, 8:25
 

SV
Precipitaţii
5°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 5°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 4 km/h SV
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:45
Apus: 16:36
Prognoza 16 decembrie 2019
Zi
 

SV
Parţial însorit
11°C
Vânt: 4 km/h SV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VSV
Senin
2°C
Vânt: 4 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 15-12-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 00:45 si 05:00 In zona : Județul Bacău: zona de munte;Județul Neamţ: zona de munte;Județul Vrancea: zona de munte; Se vor semnala : La altitudini de peste 1600 m, intensificări ale vântului cu rafale de 80...100 km/h

Loto

Horoscop

  • 248.925 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team