Senatorul PNL, Paul Ichim, a adresat o interpelare ministrului Sănătății pe tema salariilor medicilor
Senatorul PNL de Galați, dr. Paul Ichim, a adresat o interpelare ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, prin care a solicitat o serie de lămuriri privind revizuirea sistemului de salarizare din sistemul sanitar prin stimularea performanței și competitivității din acest sector.
Potrivit răspunsului primit, acest deziderat al stimulării performanței și competitivității în sistemul sanitar face parte din Programul de Guvernare, strategia aflându-se acum în plin proces de elaborare în cadrul unui grup de lucru din cadrul Ministerului Sănătății.
”Stimularea performanței și competitivității personalului medical este în curs de evaluare și va fi supus discuțiilor publice, dar încă nu știm data probabilă când se va finaliza. Aflăm din răspunsul primit că în acest moment se poate face plata diferențiată a medicilor din veniturile proprii ale spitalului. Nu știm câte venituri proprii fac spitalele, dar dacă se lasă în seama coplății de aproximativ 10 lei la externare atunci probabil banii strânși nu vor ajunge decât pentru foarte puțini ”agreați”. Tot din răspunsul ministerului aflăm că în cazul în care majorarea nu se va încadra în cheltuielile de personal, diferența se va acoperi din bugetul de stat, ori bugetul este mai mic cu 17% față de anul precedent, prin plata unor arierate”, a precizat senatorul PNL, dr. Paul Ichim.
Toate aceste aspecte se completează cu închiderea Casei de Asigurări de Sănătate a Transporturilor, cu preluarea spitalelor CFR de către Ministerul Sănătății, finanțarea acestora căzând tot în sarcina Caselor Județene de Asigurări de Sănătate, fapt ce a avut drept consecință și tăierea finanțării mai multor paturi din județele care au avut ceste tipuri de spitale.
”Am aflat din același răspuns că majorarea veniturilor medicilor se poate face lunar, funcție de criterii care vor fi, într-un viitor incert, stabilite prin lege sau hotărâre de Guvern. Avem plăcerea de a afla și că managerii vor negocia cu fiecare medic salariul prevăzut în Contractul de Muncă, pe perioadă nedeterminată, cu timp parțial sau cu PFA. Aici cred că juriștii trebuie să-și spună părerea cum poți negocia un salariu trecut în cartea de muncă, pe perioadă nedeterminată, în baza unor criterii stabilite, fără a se ști ce se întâmplă dacă aceste criterii nu se vor îndeplini ulterior, dependent sau independent de prestator și dacă acestea vor fi egale sau bazale pentru toți specialiștii”, a mai spus dr. Paul Ichim.
Potrivit Legii 95/2006, medicii sunt persoane fizice independente și nu autorizate, cu toate că din punct de vedere fiscal reprezintă același lucru.
”Dilema mea o reprezintă suspiciunea că medicii ar putea fi plătiți în funcție de simpatiile de moment, politice sau nepolitice, ale managerilor de moment. Din câte știu, au trecut 3 luni în care ar fi trebuit verificați managerii dacă au acumulat sau nu datorii. Oare câtor manageri dintr-aceștia le-au fost reziliate contractele? Ce ne facem că din proprie experiență știu că decidenții manageriali sezonieri erau sau sunt interesați mai mult să obstrucționeze prestația unor confrați care îi depășesc calitativ și ca adresabilitate”, a concluzionat senatorul PNL, dr. Paul Ichim.