Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Separarea puterilor în stat, un fleac pentru Victor Ponta

Publicat: vineri, 12 iulie 2013

Ieri, 11 iulie Guvernul a publicat pe pagina sa web un document intitulat “Planul Național de investiții strategice și crearea de locuri de muncă”. În planul amintit preconizata exploatare cu cianuri de la Roșia Montană este menționată ca fiind tema unei presupuse renegocieri între statul român și compania minieră.

Compania minieră canadiană Gabriel Resources se află în grave dificultăți financiare, prețul acțiunilor sale la bursa din Toronto netrecând de valoarea de 1.52 dolari canadieni pe acțiune, valoare extrem de mică ținând cont că acum doar șase luni se tranzacționau la un preț dublu. Acest picaj a venit pe fondul scăderii prețului de vânzare a aurului și al creșterii costurilor de producție a aurului la nivel mondial.

În acest context membrii Guvernului continuă seria de declarații și acțiuni întreprinse în folosul companiei canadiene Gabriel Resources, în vederea resuscitării interesului acționarilor și creditorilor externi pentru proiectul minier de la Roșia Montană. Această strategie este copiată după cea a lui Adriean Videanu care în 2010 a introdus în programul de guvernare proiectul de la Roșia Montană. Acest lucru s-a soldat la acea vreme cu o creștere masivă a valorii acțiunilor unei companii fără activitate concretă generatoare de profit.

Includerea proiectului într-un “plan de creare de locuri de muncă” este un gest pur demagogic și o dovadă cât se poate de concludentă despre cât de desprins este autorul planului de realitățile socio-economice ale Roșiei Montane. La Roșia Montană locurile de muncă în domenii ca agricultura, turismul și alte servicii sunt blocate de peste 10 ani de autoritățile locale și județene prin planuri de urbanism ilegale.

După mai multe luni în care actualul guvern a căutat fără succes soluții de avizare a proiectului minier cu cianuri, Victor Ponta s-a inspirat din metodele guvernelor precedente. Prin urmare, se va propune o lege specială dată în folosul unei singure companii ce nu ar putea să își desfășoare activitatea în limitele legii. Pentru a justifica totuși diferența dintre planul său, și cel al lui Adriean Videanu sau Traian Băsescu, Victor Ponta anunță un artificiu exotic, și anume noi standarde de mediu. Însă aceste noi standarde de mediu nu provoacă nici o schimbare pentru proiectul minier, ci doar pentru felul în care el este văzut de Guvern. Compania nu a propus un nou proiect minier iar studiul de impact asupra mediului este același ca acum 9 ani.

Proiectul va fi în continuare blocat de societatea civilă atâta timp cât exploatarea se va face la suprafață prin distrugerea patrimoniului și alungarea oamenilor de pe proprietățile lor sau prin folosirea unei cantități record de cianură deversată în aer liber.

Alături de opoziția masivă manifestată de cetățeni față de planurile Guvernului de a aviza acest proiect printr-o lege specială se adaugă încă un impediment major pentru demersurile promovate nelegitim de Victor Ponta. Principiul separării puterilor în stat se traduce în imposibilitatea Parlamentului de a legifera acordarea de avize și permise ale executivului, unele chiar împotriva sentințelor judecătorești definitive și irevocabile. Însăși intenția de a propune o lege în interesul unui singur operator economic ridică serioase suspiciuni de corupție asupra membrilor Guvernului ce lucrează cu o intensitate fără precedent pentru interesele companiei canadiene.

“Ulciorul nu merge de multe ori la apă. La fel nici eforturile disperate ale politicienilor români de a salva compania canadiană nu vor ține la nesfârșit. Victor Ponta trebuie să se obișnuiască cu ideea că acest proiect nu se va face niciodată peste pământurile mele. Viitorul Roșiei Montane va fi valorificarea patrimoniului, turism și mici afaceri, nu cianură si distrugere. Este foarte dezamăgitor să vezi cum oamenii ce ar trebui să rânduiască țara se poartă ca niște slugi ale unei companii străine” a declarat Eugen David, președintele Asociației Alburnus Maior.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=9547

Publicat de la data iul. 12 2013. Categorii Mediu.

Zona comentariilor

Meteo în țară

30 mai 2020, 0:50
 

SSE
Noros
14°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 14°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 87%
Vânt: 4 km/h SSE
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:35
Apus: 20:52
Prognoza 31 mai 2020
Zi
 

VSV
Predominant înnourat cu furtună
22°C
Vânt: 14 km/h VSV
Rafale de vânt: 22 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

VSV
Predominant senin
11°C
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting
  COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 29-05-2020 Ora : 17 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 17:45 si 18:15 In zona : Județul Timiş: Săcălaz, Ciacova, Peciu Nou, Cărpiniș, Sânmihaiu Român, Jebel, Cenei, Banloc, Giulvăz, Uivar, Șag, Ghilad, Checea, Livezile, Foeni, Otelec, Pădureni, Parța, Giera; Se vor semnala : grindină de dimensiuni medii, intensificări ale […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 29-05-2020 Ora : 17 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 17:00 si 18:00 In zona : Județul Arad: Vinga;Județul Bihor: Oradea, Marghita, Săcueni, Aleșd, Popești, Sânmartin, Tileagd, Diosig, Dobrești, Oșorhei, Bratca, Brusturi, Vadu Crișului, Borod, Tăuteu, Sălard, Șuncuiuș, Aștileu, Balc, Biharia, Sântandrei, Chișlaz, Ineu, Derna, Sârbi, Abram, Sălacea, Lugașu […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 29-05-2020 Ora : 16 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 16:55 si 18:00 In zona : Județul Mureş: Sighișoara, Sângeorgiu de Pădure, Albești, Fântânele, Bălăușeri, Daneș, Acățari, Vânători, Ghindari, Gălești, Apold, Nadeș, Saschiz, Păsăreni, Neaua, Vețca;Județul Harghita: Cristuru Secuiesc, Praid, Corund, Lupeni, Șimonești, Dealu, Mugeni, Atid, Avrămești, Secuieni, Feliceni, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 29-05-2020 Ora : 16 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 16:40 si 18:00 In zona : Județul Cluj: zona de munte;Județul Cluj: Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Huedin, Aghireșu, Baciu, Apahida, Poieni, Gilău, Florești, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Iara, Săvădisla, Frata, Cojocna, Ceanu Mare, Bonțida, Iclod, Luna, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 29-05-2020 Ora : 16 Nr. mesajului : 5 Intre orele : 16:40 si 18:00 In zona : Județul Covasna: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Baraolt, Întorsura Buzăului, Zagon, Zăbala, Ozun, Sita Buzăului, Ghelința, Brăduț, Bățani, Cernat, Turia, Barcani, Ojdula, Catalina, Vâlcele, Boroșneu Mare, Bodoc, Ghidfalău, Belin, Dobârlău, Reci, Hăghig, Valea […]

Loto

Horoscop

 • 299.336 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team