Separatistul Quim Torra, noul premier al Cataloniei

Quim Torra, un politician catalan pro-independența, a fost ales de Parlamentul de la Barcelona ca premier al regiunii autonome spaniole Catalonia, după cinci luni de criză politică, informează agenția Dpa, citată de Mediafax.
Propus de fostul lider catalan Carles Puigdemont, Quim Torra a fost ales luni cu 66 de voturi pentru, 65 împotrivă și patru abțineri, după o a doua votare.
„Vom fi loiali mandatului referendumului privind autodeterminarea din 1 octombrie: clădirea unui stat suveran sub forma unei republici”, a declarat Torra după alegerea sa.
Noul premier a avut un ton conciliator față de oponenții secesiunii și față de guvernul central din Madrid. „Nu vrem o Catalonie uniforma, ci una unita în diversitate”, a afirmat Torra.
Politicianul a adăugat că, în calitate de premier, va lucra pentru o „republică pentru toți”, în care „toată lumea se va bucura de toate drepturile lor”.
Alegerea lui Torra a pus capăt unei perioade de criză politică care persista în Catalonia după alegerile regionale din decembrie, în urma cărora partidele pro-independență au obținut o majoritate fragilă.
După alegerile regionale din luna decembrie au existat patru încercări de formare a unui nou guvern, însă toate au eșuat deoarece candidații erau fie în exil autoimpus, fie în stare de arest.

Fostul lider catalan Carles Puigdemont a anunțat joi că nu va candida la funcția de premier al regiunii autonome Catalonia, după eșuarea tentativelor de formare a unui guvern regional.

Sursa: HOTNEWS

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.