Serbările verii

   Pe vremuri erau de notorietate, pe litoral, ”Serbările mării”, dar cum acestea au dispărut, am putea spune că s-au mutat la Focșani, unde la început de iulie mii și mii de spectatori se adună în Piața Unirii cu ocazia Zilelor Municipiului. Și cum să nu fie, în total, la cele trei concerte incendiare, circa zece mii de spectatori, cînd pe super-modernul eșafodaj scenic, dotat cu lumini, ecrane și sonorizare de clasă (Ovidiu Popică – Visual Emotion), au urcat, între alții,  Loredana Groza, Andra, La Familia, Antonia, Alex Velea, Connect R, Anda Adam, prezentați de figuri familiare de pe micul ecran, cum ar fi Cătălin Măruță (ProTV) sau Răzvan Simion (Antena 1)?

În plus, consilierii artistici Andreea și Radu Fornea au avut o inițiativă benefică (ei au de altfel în plan un concert de mari dimensiuni cu corifeii ”Generației de aur”), atrăgînd și publicul matur, chiar nostalgic, prin invitarea cîtorva dintre cele mai frumoase și mai îndrăgite voci ale muzicii ușoare: Mihai Constantinescu, Oana Sîrbu, Aurelian Temișan, Nico, Daniel Iordăchioae. În felul acesta a fost realizat un echilibru perfect, tineri și maturi (nu mai vorbim de copii, sute dintre ei țipînd din toți bojocii și reluînd laolaltă cu artiștii fiecare cuvînt), toți au fost mulțumiți, înainte vreme existînd unele reproșuri cum că ar fi favorizați suporterii genurilor muzicale moderne în dauna tradiționaliștilor. Daniel Iordăchioae a melanjat șlagărele semnate de Ion Cristinoiu sau Dumitru Lupu (”Mă-ntorc la tine, mare albastră!”) cu piese străine, gen ”I Feel Good” (James Brown), dovedind că elevii școlii sale artistice, ”Academia de arte frumoase”, au un mentor pe cinste.

Proiectul dance-house-latino Narcotic Sound a aniversat cu această ocazie zece ani de la înființare. Cei doi componenți (firește, n-au lipsit nici încîntătoarele dansatoare), Marius Mirică și Christian D. (Dumitrescu), au selecționat în cele 40 de minute de recital toate succesele de top, în frunte cu ”Mamasita”, ”Danca bonito”, ”Lambada loca”, ”Te iubesc”. Sound-ul lor proaspăt, exotic, a pregătit de minune recitalurile Claudiei Pavel (întoarsă dintr-un captivant reality show în tărîmuri îndepărtate) și mai ales Andei Adam, ”Selecta” fiind specializată în piese pline de culoare, gustate de numeroșii ei fani.

  Se înțelege că după asemenea spectacole incitante nimănui nu-i arde de somn, dar cine a dat tonul? Nimeni altul decît Ștefan Mihalache, alias Connect-R, care în 2010, coincidență, a concurat la Eurovision România alături de Anda Adam! Evident că ne-a povestit cu șarm a nu știu cîta oară cum că ”Eu vara nu dorm”, brodînd îndeosebi pe tema iubirii, în cunoscutele sale titluri ”Dacă dragostea dispare”, ”Nu-ți pierde dragostea”, ”Burning Love”, ”Mai dă-te-n dragostea mea”, ”Noi ne potrivim”.

Un 2018 senzațional are Andra,  vedeta pornită cu ani în urmă din Cîmpia-Turzii pe drumul succesului național și internațional, cu premii la Mamaia, ”Cerbul de aur” (unde va reveni peste cîteva săptămîni la a 17-a ediție), toate galele muzicale, premiile Radio România, ș.a. În plus 12 albume, Discuri de aur și de Platină, concerte sold out la Sala Palatului și, anul acesta, Premiul de excelență al revistei ”Actualitatea muzicală” a Uniunii compozitorilor și muzicologilor, dobîndit într-o gală au mai strălucit pe podium Marina Voica sau Alina Mavrodin. În blînda, frumoasă seară de la Focșani, inundată de luminile reflectoarelor, Andra ne-a delectat cu șlagărele sale, aduse la microfon cu o voce senzațională, alături de orchestra sa. Între ele: ”Vreau sărutarea ta”, ”Dragostea rămîne”, ”Niciodată să nu spui niciodată”, ”Avioane de hîrtie”, ”K la meteo”.

       Seara a doua a fost deschisă exploziv de veșnic tînărul Mihai Constantinescu, care a antrenat la cîntec, antren, dans și veselie întreaga piață, spectatorii reluînd cu încîntare refrenele celebrelor piese ”Sus în deal e-o casă”, ”O lume minunată”, ”Un zîmbet și-o floare”.

O altă vedetă autentică a muzicii ușoare, dar în alt registru, a fost Nico (Nicoleta Matei pe numele său real). Ploieșteanca, înzestrată cu calități vocale remarcabile, a aniversat la rîndu-i o cifră rotundă – două decenii de la impunerea la scară națională. A fost una din primele voci ale genului ”lejer” care a colaborat cu artiști hip-hop (BUG Mafia – ”Cine e cu noi?”, Puya, Cabron, Don Baxter, Codu Penal), precum și care a colecționat trofee internaționale la festivalurile de la Varna, Istanbul, Alma-Ata (Kazahstan). În anul 2008, Nico a reprezentat România la finala Eurovision de la Belgrad, în duet cu Vlad Miriță, cu piesa ”Pe o margine de lume” de Andrei Tudor (distinsă atunci cu premiul pentru cea mai bună orchestrație). De altfel, din creația acestuia din urmă ea a cîntat ”Spune da, spune nu”, nelipsind nici melodia laureată cîndva la Mamaia, ”Și dacă viața mea…” de Viorel Gavrilă.

A preluat ștafeta exuberanta Corina (Bud, nu Chiriac!), o adevărată ”Fată din Balcani” (mai de la nord, este sătmăreancă), cu costumații excentrice, care a chemat la dans și ritm cu cunoscutele-i refrene ”Boboc”, ”Autobronzant”, ”Pernele moi” sau ”Fără tine”. Băcăuanul Claudiu Husaru, alias Maximilian, este un preferat al publicului focșenean, fiind rechemat aproape an de an, pentru că tinerii adoră succesele sale hip-hop, simpatice, lipsite de vulgaritate. Cele mai gustate au fost și de această dată ”Aseară (Haș-haș)”, ”Sophie”, ”O vorbă de pe stradă”, ”Micii spărgători de rime”, ”Jucător cu două fețe”. Seara a fost încheiată apoteotic de o veritabilă campioană a popularității, regizorii de scenă Alexandra și Mihai Paraschiv recurgînd la cele mai abile trucuri pentru a o aduce la scenă printre sutele de fani extaziați. Loredana (Groza), într-o carieră superlativă de peste trei decenii, a atins cifre greu de depășit: 40 de albume, mai bine de 2000 de concerte în 20 de țări, sute de premii, roluri în filme, jurat la concursuri TV cu audiență uriașă. Super-creativă, ”Dina inamorata” este compozitoare, scriitoare și realizează o fuziune etno extrem de atrăgătoare cu formația ei, ”Agurida”. Fiecare titlu a stîrnit ovații numerosului public, fie că a fost vorba de clasicele ”Bună seara, iubite!”, ”Lele”, ”Tzuki”, ”Zig zagga”, fie de mai recentele ”Apa”, ”Născută toamna”, ”Iubiland”. Indiscutabil, Loredana a atins un nivel înalt al maturității artistice, la trei decenii și mai bine de cînd triumfa la ”Steaua fără nume” și la Mamaia.

        Un traseu asemănător a parcurs Oana Sîrbu, cîștigătoare și ea a ”Stelei fără nume”, a unui premiu al Tinereții la Mamaia, numai că rolurile din filme au fost nu doar mai numeroase, dar și mai aducătoare de audiențe uriașe, în primul rînd seria ”Liceenilor” (de altfel și-a încheiat prestația cu interpretarea a capella a ”Anilor de liceu”, șlagărul lui Florin Bogardo). Așa cum era de așteptat, recitalul său s-a bazat pe creațiile lui Virgil Popescu, în frunte cu ”Te iubeam”, dar a oferit, ca la Amara anul trecut, o versiune rafinată a mai mult decît secularului ”Pînă cînd nu te iubeam” de Anton Pann.  A fost o seară a…craiovenilor – Virgil Popescu, Temișan, Alex Velea și Oana Radu! Aceasta din urmă a fost eleva lui Cornel Fugaru, s-a lansat la un concurs TV și a acumulat în șapte ani cîteva titluri cunoscute publicului, cum ar fi ”Dragostea-i nebună”, ”Tu m-ai făcut praf”, ”Strig”, ”Mă mințeai”, ”Topește-mi iarna”.

Mult mai convingător, de departe, a fost chipeșul Aurelian Temișan, în ultima vreme acest adevărat sex symbol fiind și un actor apreciat. Să nu uităm că a jucat alături de Loredana în filmul ”A doua cădere a Constantinopolelui”. Se înțelege că nu a ocolit hit-urile sale mai vechi (”Vai, ce bună-i fata asta!”, ”Poveste din Vest”, ”Eu nu mai sunt cel de ieri”, ”Cine oare?”), dar lovitura de grație a dat-o cu cele două recente creații ale lui Mihai Alexandru, în manieră pop-etno-lăutăresc, ”Mahala” și ”Of, ce doare!”.

Frumoasa Antonia (Clara Iacobescu) a fost așteptată, firesc, cu mare nerăbdare, cele mai aplaudate titluri fiind recentul ”Sahara” (video-clip în care îl are alături pe logodnicul său Alex Velea) și mai ales ”Pleacă!”. Alex Velea mai că n-a avut răbdare să intre în scenă, dar cînd a făcut-o a dovedit, cum spune o piesă a sa, că …”E marfă tare”! Băiatul ăsta este o forță a naturii, este inepuizabil, nu stă o clipă, dansează, cîntă, dialoghează cu publicul, povestește cum o adoră pe iubita sa Antonia, ”Doar ea”, pentru că, nu-i așa, ”Iubirea e în minim doi”. Mii de oameni au cîntat alături de el ”Tiki-taka”, ”Dulce împăcare”, ”Degeaba”, ”Defectul tău sînt eu”, ”Din vina ta”.

Colectivul de organizare a acestor veritabile gale naționale și internaționale de la Focșani este o adevărată familie, ceea ce se verifică de fiecare dată la ”centrul de comandă” de la hotelul Laguna, de unde doamna Mirela Cristea îi trimite la scenă pe artiști și organizatori în cea mai bună formă. Da, La Familia, asemeni duetului care a încheiat înaintea focului de artificii veritabilul festival estival de la Focșani. Puya (Tudor Gărdescu) și Tudor Sișu, ”Băieți de cartier”, sînt împreună de 22 de ani, cu unele întreruperi, reîntregirea trupei fiind marcată de primul album după 11 ani, ”Codul bunelor maniere”. Dar publicul fidel, extrem de numeros, a reacționat pozitiv îndeosebi la vechile hit-uri, cum ar fi ”Tupeu de borfaș”, ”Vorbe”, ”Probleme de familie”, ”În realitate”, ”Portret de politician”, ”Nicăieri nu-i ca acasă”.

Evident, nicăieri nu-i ca la…Focșani, unde ”bunele maniere” ale unui public avizat cuceresc și sînt de fiecare dată garanția unor evenimente fără cusur, cu imens succes de public.

    Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.