Serbia absoarbe masiv investiții chineze
Președintele sârb Aleksandar Vučić se compară cu fostul președinte al SUA Donald Trump, ca politician victimizat de rețelele de socializare, după ce Twitter a luat decizia de a eticheta multe dintre organizațiile media care îl susțin pe șeful statuui sârb drept „pro-guvernamentale”.
„Abia aștept ca Twitter să-mi blocheze contul pentru a deveni un alt Trump”, susține Vučić, citat de Televiziunea Sârbă RTS. Mai mult, Vučić a dat replica Twitter pentru că nu a etichetat drept pro-guvernamentale entități media ca The Voice of America sau BBC, despre care a spus că sunt plătite de guvernele respective din SUA și Marea Britanie.
Decizia Twitter demonstrează că situația problematică dintre puterea politică și mass-media din Serbia a atins „proporții gigantice”, susține profesorul Rade Velyanovski, de la Universitatea din Belgrad, citat un ziar independent: „Sârbii știu foarte bine că guvernul a rămas la putere de ani de zile folosind un număr mare de mass-media, inclusiv cele mai mari și mai influente. Este bine că Twitter a observat că ceva nu este în regulă aici, dar nu este bine că fenomenul a devenit atât de mare încât chiar și Twitter a trebuit să reacționeze”.
Între timp, chiar și cu aceste problem în relația cu mass-media, chestiune esențială pentru Uniunea Europeană, calitatea de membru al UE rămâne obiectivul strategic al Serbiei, în special prin prisma faptului că două treimi din schimburile comerciale ale Serbiei sunt cu blocul comunitar. Dar asta nu înseamnă că, în timp ce așteaptă și negociază și deschide capitol, Serbia nu a devenit tot mai apropiată de China într-o multitudine de zone.
De asemenea, în timp ce China luptă pentru influență în Serbia, țara balcanică rămâne dependentă de energia de Rusia, cu care cooperează și militar.
După o vizită a președintelui chinez Xi Jinping în Serbia, China Hesteel a preluat o fabrică siderurgică deținută anterior de US Steel, China Zijin Mining a achiziționat singurul complex minier de cupru al țării, împovărat de datorii, compania chineză Linglong, principalul sponsor al ligii de fotbal de top din Serbia, construiește o fabrică de anvelope, iar compania chineză Power Construction Corporation, împreună cu firmele franceze Alstom și Egis, au semnat un memorandum cu Guvernul sârb privind construcția primelor două linii ale metroului din Belgrad.
De atfel, Beijingul a extins recent cooperarea cu Serbia și în domeniul securității. În schimb, Belgradul și-a exprimat gratitudinea și prietenia prin nesusținerea rezoluțiilor Uniunii Europene referitoae la sancționarea Chinei. Pe scurt, Belgradul vrea să fie membru al Uniunii Europene, dar este liber să nu fie de accord cu blocul comunitar.
Într-un raport, Parlamentul European și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa transparenței și impactul asupra mediului al investițiilor chinezești în Serbia, dar exprimarea îngrijorării este tot ce poate face executivul comunitar. Între timp, Serbia absoarbe investiții chineze, turcești, rusești, saudite.