Serviciile medicale din România, la un nivel de calitate minimal, de 63,39%

Serviciile medicale din România sunt la un nivel de calitate minimal, de 63,39% , după cel mai recent studiu de Mystery Shopping efectuat de echipa VBS Business Solutions, în colaborare cu ‘Asociația din grijă pentru Client’. Motivele pentru care nivelul de calitate rămâne unul redus vizează atât problemele de comunicare empatică cu pacientul, cât și profesionalismul medicilor din cabinetele de planificare familială incluse în studiu.

La niciun cabinet de planificare familială evaluat, pacientul nu a avut percepția că recomandările oferite de medic vin ca urmare a unei viziuni detaliate asupra stării de sănătate și nevoilor sale. 71% dintre medici nu au considerat necesar să recomande vreo investigație înainte de a prescrie anticoncepționale, ceea ce înseamnă că au ignorat aspecte de tipul — persoana este sau nu fumătoare, are probleme gastrice severe etc. Doar un medic (14,28%) a recomandat pacientului un set de analize înainte de a-i prescrie un anumit tip de anticoncepționale, iar un altul o ecografie mamară în urma acțiunii de palpare a sânilor.

Studiul arată că 28% dintre medicii evaluați au menționat și metode alternative de protecție, iar unul din 7 a explicat clar care sunt limitările anticoncepționalelor. ‘Pentru un pacient, siguranța celui mai bun tratament este primordială. Felul în care se comunică aspectele medicale, dar și empatia completează așteptările sale. Nu aș vrea să intrăm într-o polemică legată de posibile reacții adverse, dar consider că, în calitate de pacienți, avem dreptul la investigații amănunțite, prin care medicul se asigură că tratamentul este unul corect, adică adaptat nevoilor și stării noastre de sănătate’, menționează Cosmina Voichița Meseșan, președintele Asociației din grijă pentru Client.

În ceea ce privește timpul de așteptare, acesta variază de la 10-15 minute până la peste 2 ore, după ora programată.

Într-un cabinet de planificare familială, nu s-a putut face niciun consult, medicul fiind în concediu.

Există însă și situații în care experiența a fost una pozitivă, pacientul sub acoperire catalogând medicul drept ‘empatic și dedicat’. În acest context, pacientul sub acoperire menționează: ‘Doamna doctor mi-a oferit atât numărul ei de telefon, cât și adresa de e-mail pentru a o contacta, dacă am nelămuriri. Mai mult, mi-a zis că se bucură că am venit la cabinet, deoarece multe femei de vârsta mea nu acordă o importanță deosebită acestui aspect.’

La polul opus, dintre situațiile neplăcute, menționăm o atitudine ironică a personalului medical — în momentul în care tânăra pacientă de 22 de ani a solicitat metode de contracepție, angajații au început să râdă în hohote. Într-unul dintre cabinetele de planificare familială, medicul fuma. ‘Nu mi-a venit să cred. Doamna doctor a fumat pe parcursul consultației. În interiorul cabinetului era fum de țigară, cabinetul semăna cu o debara, iar aparatul de control ginecologic stătea împachetat într-o cutie’, notează pacientul sub acoperire.

‘ASOCIAȚIA DIN GRIJĂ PENTRU CLIENT’ dorește să facă încă un pas pentru îmbunătățirea serviciilor din România. În acest context, organizăm seminarul ‘Comunicarea empatică cu pacientul — modulul I’, dedicat medicilor rezidenți. Organizat pe 25 noiembrie a.c și 17 februarie 2018 , acesta face parte din programul ‘Empatie sau indiferență? Un prim pas pentru excelență în sistemul medical românesc.’, iar 85% din costurile seminarului sunt acoperite de ‘Asociația din grijă pentru Client’.

Conferința de presă și evenimentul de lansare al asociației ‘ASOCIAȚIA DIN GRIJĂ PENTRU CLIENT’ are loc pe 16 noiembrie, începând cu ora 11.00 la Hotel JW Marriott, intrarea prin magazinul Romartizanat și este dedicat presei, membrilor simpatizanți și celor care sprijină această inițiativă (pacienți, medici, societăți comerciale). Mai multe detalii găsiți pe pagina asociației — https://www.facebook.com/VoceaClientilor/.

‘Consider că a oferi un serviciu excepțional începe prin a asculta pacientul cu atenție și răbdare, a centra discuția pe nevoile individuale ale acestuia și mai ales a oferi empatie, indiferent dacă ne raportăm la un medic, terapeut, asistentă sau un angajat din recepție. În domeniul medical, pacienții nu posedă în general abilitatea sau cunoștințele necesare evaluării competențelor medicale sau a felului în care au fost folosite măsurile de control ale infecțiilor, dar știu cum se simt, cum au fost tratați și dacă așteptările le-au fost îndeplinite’, menționează Cosmina Voichița Meseșan, președintele Asociației din grijă pentru Client.

Sursa: Amos NEWS

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.