Sesiuni de formare pentru tinere pe tema prevenirii traficului de persoane

40 de tinere din Ploieşti şi Constanţa participă lafinele acestei săptămâni la sesiuni de formare pe tema prevenirii traficului de persoane (informare şi advocacy). Acestea sunt organizate de Centrul Raţiu pentru Democraţie (CRD) şi de către Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (ANITP), pentru a asigura sustenabilitatea campaniei naţionale de informare, implementate în 2011 sub numele Deschide ochii!
Cele două sesiuni se derulează cu finanţare oferită de organizaţiile Nea Zoi din Grecia şi Love 146 din Marea Britanie, fiind programate vineri, 27 septembrie (Ploieşti), respectiv duminică, 29 septembrie(Constanţa).
“Suntem interesaţi să facem prevenire împreună cu tineri preocupaţi de viitorul propriu, de găsirea unor surse de venit care să le asigure un trai decent, dincolo de campaniile generale, care au rol de informare. În viziunea noastră, este important să identificăm persoanele vulnerabile şi să ne asigurăm că sunt informate mai ales în momentul în care acceptă să plece în străinătate”, precizează Mădălina Mocan, directorexecutiv al CRD.
Participantele au vârste cuprinse între 14 şi 20 deani, fiind selectate pentru a fi instruite în cadrul unor sesiuni de câte 6 ore pe tema traficului de persoane şi pentru a se familiariza cu activităţile de advocacy.
Astfel, vor învăţa şi vor pune în practică diferitemetode de creştere a gradului de conştientizare a populaţiei în legătură cu traficul de persoane. Sesiunile includ prezentări, discuţii şi exerciţii de grup, jocuri şi vizionări de filme. La rândul lor, tinerele vor disemina informaţiile dobândite în mediile din car e provin – şcoală, grupul de prieteni sau familie – şi vor der ula propriile proiecte de prevenire a traficului de persoane.

Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane este structura de specialitate din România, cu atribuţii de coordonare, evaluare şi monitorizare a aplicării de către instituţiile publice a politici lor în domeniul traficului de persoane, precum şi a celor
din domeniul protecţiei şi asistenţei acordate victimelor. Traficul de persoane rămâne în continuare o realitate ce necesită un efort susţinut şi continuu din partea fiecarui actor instituţional dar şi a intregii societăţi, motiv pentru care activitatile din cadrul parteneriatelor sunt foarte importante.
Există abordări diferite ale subiectului, iar tinerii reprezintă o categorie vulnerabilă”, declară comisa r-şef de poliţie Nicolae Maximilian, şeful Serviciu lui Cooperare Interinstituţională şi Proiecte Naţionale de Prevenire din cadrul ANITP.
Organizatorii sesiunilor de formare vor pune la dispoziţia tinerelor participante materiale promoţionale, pe care le vor putea folosi în demersul lor de informare a colegilor şi cunoscuţilor şi în activităţile de advocacy.
Importanţa acestei perspective este susţinută de reprezentanţii Love146, partenerii britanici ai iniţiativei.
“Tinerii trebuie să aibă puterea de a-şi proteja propriile comunităţi şi de a le ajuta să identifice posibilii traficanţi. Victimele traficului de persoane din oraşele europene provin adesea din România, iar prin această campanie ne propunem să venim în sprijinul celor care ar putea deveni victime. Traficul există şi se întâmplă sub ochii noştri”, subliniază şi Gaz Kishere, Europe Team Operations Director în cadrul Love146.
Iniţiatorii sesiunilor de formare vor reveni în cel e două oraşe la sfârşitul lunii noiembrie, pentru a evalua rezultatele activităţilor tinerelor implicate în se siunile de formare şi modul în care acestea pun în aplicare informaţiile dobândite.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.