Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Setea de bani a statului va duce la sfârșitul pilonului 2

Publicat: joi, 12 aprilie 2018

Chiar dacă statul a tăiat deja contribuțiile către pilonul 2 odată cu „revoluția fiscală”. Acum se pregătește să taie din nou, de data aceasta definitiv, contribuția la pilonul 2. Ieri domnul ministru Teodorovici a anunțat deja că se vor lua măsuri pentru ca românii să poată alege și cei doi piloni să fie „în concurență”.

Desigur, posibilitatea de a alege și concurența sunt lucruri bune. Dar oare chiar vom avea concurență și drept de a alege? Pilonul 1 este un sistem nesustenabil de unul singur care depinde de subvenții masive de la bugetul de stat pentru a putea plăti pensiile. Pilonul 2 este un sistem sustenabil care poate exista bine mersi fără nicio ingerință a statului. Pentru a le pune pe cele două în concurență ar trebui să nu mai subvenționeze statul pilonul 1. Dar dacă s-ar întâmpla asta s-ar prăbuși imediat pentru că nu ar avea de unde să plătească pensiile. Deci asta nu prea este o opțiune.

Așa că ce se va întâmpla? Vor face un sistem prin care românilor le va fi greu să contribuie la pilonul 2 și simplu să contribuie la pilonul 1. După care vor spune „Uite că românii au ales pilonul 1”. De fapt, ei au nevoie de bani, iar asta urgent pentru că cifrele execuției la februarie sunt dezastruoase.

Dacă domnul Teodorovici caută bani pentru a finanța politicile dezastruoase ale domnului Dragnea, îmi permit să fac eu o recomandare. Luați de la pensiile speciale.

Să vedem două cifre. În 2018, 7.3 miliarde de lei din banii românilor luați de stat prin CAS vor merge la pilonul 2. Și tot în 2018 pensiile speciale pe care statul român le plătește vor fi de 8.1 miliarde de lei. Așa că, decât să tăiem pilonul 2, nu ar fi mai bine pur și simplu să tăiem pensiile speciale?

Nici măcar nu ar trebui să dea o ordonanța ca să facă asta pentru că există deja un proiect de lege al USR în parlament pentru desființarea pensiilor speciale. E simplu. Doar trebuie să-l aprobe pe acela după care pot lăsa pilonul 2 în pace.

Așa că să le spunem dragilor noștri guvernanți să lase pilonul 2 în pace. Aceia sunt banii noștri pe care noi îi economisim pentru a fi siguri că vom avea o pensie reală. Dacă au nevoie de bani, să taie din pensiile speciale.

 Claudiu Nasui

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=96027

Publicat de la data apr. 12 2018. Categorii COLȚUL OPINIILOR, Opinii. Comentarii.

Zona comentariilor

Meteo în țară

13 noiembrie 2018, 23:24
 

E
Noros
8°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 6°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 81%
Vânt: 7 km/h E
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:09
Apus: 16:50
Prognoza 14 noiembrie 2018
Zi
 

SSV
Înnourat
13°C
Vânt: 0 km/h SSV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

ENE
Precipitaţii
4°C
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 4 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-11-2018 Ora : 19 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 19:00 si 23:00 In zona : Județul Argeş: Câmpulung, Curtea de Argeș, Mioveni, Băiculești, Pietroșani, Mihăești, Coșești, Stâlpeni, Schitu Golești, Mușătești, Bălilești, Mălureni, Țițești, Merișani, Poienarii de Muscel, Budeasa, Dârmănești, Micești, Tigveni, Godeni, Berevoești, Aninoasa, Vlădești, Vulturești, Ciofrângeni, Davidești, […]
  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-11-2018 Ora : 18 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 18:00 si 23:00 In zona : Județul Suceava: zona joasă;Județul Suceava: Dolhasca, Forăști, Dolhești, Drăgușeni;Județul Neamţ: zona joasă;Județul Neamţ: Doljești, Botești, Timișești, Păstrăveni, Stănița, Boghicea;Județul Iaşi: Pașcani, Târgu Frumos, Hârlău, Belcești, Deleni, Cotnari, Scobinți, Lespezi, Hălăucești, Tătăruși, Ruginoasa, Stolniceni-Prăjescu, […]

Loto

Horoscop

  • 148.902 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team