Setea de bani a statului va duce la sfârșitul pilonului 2

Chiar dacă statul a tăiat deja contribuțiile către pilonul 2 odată cu „revoluția fiscală”. Acum se pregătește să taie din nou, de data aceasta definitiv, contribuția la pilonul 2. Ieri domnul ministru Teodorovici a anunțat deja că se vor lua măsuri pentru ca românii să poată alege și cei doi piloni să fie „în concurență”.

Desigur, posibilitatea de a alege și concurența sunt lucruri bune. Dar oare chiar vom avea concurență și drept de a alege? Pilonul 1 este un sistem nesustenabil de unul singur care depinde de subvenții masive de la bugetul de stat pentru a putea plăti pensiile. Pilonul 2 este un sistem sustenabil care poate exista bine mersi fără nicio ingerință a statului. Pentru a le pune pe cele două în concurență ar trebui să nu mai subvenționeze statul pilonul 1. Dar dacă s-ar întâmpla asta s-ar prăbuși imediat pentru că nu ar avea de unde să plătească pensiile. Deci asta nu prea este o opțiune.

Așa că ce se va întâmpla? Vor face un sistem prin care românilor le va fi greu să contribuie la pilonul 2 și simplu să contribuie la pilonul 1. După care vor spune „Uite că românii au ales pilonul 1”. De fapt, ei au nevoie de bani, iar asta urgent pentru că cifrele execuției la februarie sunt dezastruoase.

Dacă domnul Teodorovici caută bani pentru a finanța politicile dezastruoase ale domnului Dragnea, îmi permit să fac eu o recomandare. Luați de la pensiile speciale.

Să vedem două cifre. În 2018, 7.3 miliarde de lei din banii românilor luați de stat prin CAS vor merge la pilonul 2. Și tot în 2018 pensiile speciale pe care statul român le plătește vor fi de 8.1 miliarde de lei. Așa că, decât să tăiem pilonul 2, nu ar fi mai bine pur și simplu să tăiem pensiile speciale?

Nici măcar nu ar trebui să dea o ordonanța ca să facă asta pentru că există deja un proiect de lege al USR în parlament pentru desființarea pensiilor speciale. E simplu. Doar trebuie să-l aprobe pe acela după care pot lăsa pilonul 2 în pace.

Așa că să le spunem dragilor noștri guvernanți să lase pilonul 2 în pace. Aceia sunt banii noștri pe care noi îi economisim pentru a fi siguri că vom avea o pensie reală. Dacă au nevoie de bani, să taie din pensiile speciale.

 Claudiu Nasui

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.