Sevil Shhaideh, la Brăila: investiții, descentralizare și asigurarea resurselor financiare la nivel local

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene s-a întâlnit vineri, 21 aprilie 2017, cu reprezentanții administrației publice locale din județul Brăila. Întâlnirea a fost urmată de o conferință de presă.

 

Temele abordate în cursul întâlnirilor cu autoritățile locale au vizat sursele de finanțare a proiectelor locale de dezvoltare, măsurile cuprinse în actualul program de guvernare și prioritățile Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE)  pentru acest an.

 

Discuțiile au inclus programele europene (în mare parte gestionate de MDRAPFE) care pot finanța proiectele de dezvoltare locală: Programul Operaţional Regional, programele de cooperare teritorială, Programul Operaţional Capacitate Administrativă, Programul Operaţional Capital Uman, Programul Operaţional Infrastructura Mare ș.a., ca și sursele de finanțare de la bugetul de stat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

 

În județul Brăila, pentru a doua etapă a PNDL avem solicitări de peste 800 de milioane lei, din care estimăm că se vor primi 600 și ceva de milioane de lei, sumă foarte importantă pentru județul dvs. În total, pentru PNDL, primăriile și consiliile județene au depus peste 12.000 de cereri de finanțare, în valoare de peste 70 de miliarde de lei, mult peste bugetul alocat: 6,6 miliarde euro, credite de angajament și 22,2 milioane euro, credite bugetare. MDRAPFE a început etapa de evaluare a investițiilor propuse, din care vor fi selectate în jur de 9.500: între priorități, finanțarea investițiilor în localitățile care nu au fost eligibile pentru programele europene și corelarea surselor de finanțare disponibile, pentru evitarea dublei finanțări. Ne dorim să finanțăm în jur de 2.500 de creșe și grădinițe, 2.000 de școli care au nevoie de autorizație de funcționare sau autorizație de incendiu și 5.000 de obiective în infrastructura de bază — apă, canal, dispensar”, a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh.

A doua etapă a PNDL are trei componente: modernizarea satului românesc, regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor și infrastructura la nivel judeţean.

 

În perioada 2015-2019, județul Brăila are 71 de obiective de investiții incluse în PNDL, în valoare totală de peste 370 de milioane de lei (v. Lista obiectivelor de investitii finantate in perioada 2015–2019  – stadiul la 29.03.2017).

 

Prioritare pentru MDRAPFE, pe lângă finanţarea celor 9.500 de obiective de investiţii prin PNDL, sunt și construcţia a 1500 de locuinţe pentru tineri și a 30 de cămine studenţeşti și reabilitarea Stadioanelor Steaua, Arcul de Triumf, Rapid și Dinamo. Eforturile se concentrează, în același timp, pe obținerea acreditării autorităților de management ale programelor europene gestionate de MDRAPFE și lansarea apelurilor de proiecte planificate pentru acest an,  achitarea fără întârziere a facturilor beneficiarilor și asigurarea finanțării pentru contribuția beneficiarilor – autorități publice locale la proiectele în curs.

 

Pe partea administrativă, accentul a fost pus pe necesitatea demarării procesului de descentralizare, prin  transferul competenţelor de la nivel central la nivel local, în domeniile: agricultură, cultură, turism, mediu, sănătate, educație-activități extrașcolare, tineret și sport. și pe definitivarea Codului administrativ, cu participarea structurilor asociative ale sectorului public local.  

 

Întâlnirea face parte din seria de vizite în teritoriu ale viceprim-ministrului Sevil Shhaideh, ca răspuns la invitația autorităților publice locale, pentru intensificarea dialogului și a colaborării între administrația centrală și cea locală.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.