Sezonul de toamnă la privit păsări în Parcul Natural Văcărești, deschis oficial

Administrația Parcului Natural Văcăresti (APNV) anunță deschiderea oficială a sezonului de birdwatching toamnă-iarnă în PNV, cu susținerea companiilor Enel din România prin proiectul ”Păsările Orașului”.

Mici „ascunzișuri” amenajate în stuf, foișoare ornitologice, tururi ghidate și lecții deschise dedicate elevilor și studenților- iată câteva dintre „surprizele” cu care administrația parcului își va întâmpina vizitatorii toamna aceasta.

În cadrul acțiunilor de educație, informare, conservare și monitorizare dedicate păsărilor sprijinite de Enel, este inaugurat în această toamnă al doilea traseu de birdwatching, care include 5 noi ascunzișuri, precum și un foișor de observare.

Migrația de toamnă aduce în PNV specii importante de păsări precum răpitoare de zi și de noapte, peste zece feluri de rațe sălbatice și zeci de specii insectivore frumos colorate precum silviile, cintezele sau prigoriile.

Ca în fiecare an, administrația parcului întâmpină venirea zburătoarelor cu activități de cercetare, monitorizare și educație, menite să scoată în evidentă importanța habitatelor parcului pentru aceste specii. Astfel, în această toamnă, APNV pune în funcțiune o serie de facilități și programe de vizitare care vor apropia vizitatorii de fascinanta lume a păsărilor.

Astfel, sâmbătă, 01 septembrie, a fost inaugurat în prezența vizitatorilor, al doilea traseu de birdwatching din PNV.

Acest nou traseu, dedicat păsărilor de apă, este alcătuit din 4 mini-hide uri și un foișor ornitologic care asigură observarea păsărilor de la înălțime. Vizitatorii au la dispoziție informații asigurate de panourile montate în parc dar și ghidaj de specialitate în vederea recunoașterii și înțelegerii lumii fascinante a păsărilor. Prezența pe noul traseu și în tururile ghidate organizate de administrație este gratuită. Cei interesați pot solicita detalii despre tururile dedicate păsărilor la adresa: contact@parcnaturalvacaresti.ro

În ultimul an, peste 5.000 de elevi, studenți și cadre didactice au participat la acțiuni de informare și educare în PNV ca urmare desfășurării activităților proiectului Păsările Orașului, cu sprijinul Enel România. Totodată, în cadrul aceluiași proiect, specialiștii APNV au monitorizat în teren speciile de păsări pentru dezvoltarea de programe de conservare și reconstrucție ecologică. În urma activitătilor de monitorizare, numărul speciilor de păsări înregistrate în PNV a ajuns la 156.

Administrația Parcului Natural Văcăresti a fost înființată de către asociația cu același nume – fondatoarea parcului natural Văcăresti, în anul 2017. APNV are ca scop conservarea și promovarea parcului prin activități de cercetare, educație, informare și protecție. Ca urmare a programelor APNV din ultimul an, parcul s-a impus deja în peisajul bucureștean ca o destinație inedită de educație și informare dedicată naturii și peisajului.

Credit foto: Helmut Ignat, Patricia Savu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.