Sfârșit de 2018 cu One World Romania


În decembrie 2018 Asociația One World Romania a programat o nouă serie de evenimente, în cadrul proiectelor KineDok, One World Romania la Școală și Sahia Vintage. KineDok încheie sezonul cu 16 proiecții în 12 orașe, OWR la Școală continuă proiecțiile din cadrul luna.doc, iar pe 13 decembrie este lansat cel de-al cincilea DVD din colecția Sahia VINTAGE.

Joi, 13 decembrie, de la ora 18:00 sunteți invitați la evenimentul de lansare a celui de-al cincilea DVD din colecția SAHIA VINTAGE. Lansarea va avea loc la Modul Cărturești, aflat pe strada Academiei, nr. 20. Joi seară va fi proiectat unul dintre filmele recent descoperite la Arhiva Națională de Filme: Cum circulăm? (Slavomir Popovici, 1963, 16’).

Scurtmetrajul este un exercițiu ludic de virtuozitate regizorală dezvoltat pe baza unei comenzi a Direcției Generale a Miliției Capitalei – un film care vorbește simultan despre Bucureștiul anilor ‘60 și despre afinitatea regizorului pentru avangarda cinematografică.

După patru DVD-uri organizate în jurul unor teme semnificative pentru înțelegerea vieții cotidiene în România socialistă (și a reprezentării acesteia în filmul documentar), proiectul continuă cu un al cincilea DVD, care survolează segmentul cel mai puțin cunoscut al producției Sahia, filmele efemere.

Numitorul comun al celor 11 scurtmetraje incluse pe noul DVD este că ele au fost comandate Studioului Alexandru Sahia de varii instituții ale statului, de la Oficiul Național de Turism, la Miliția Capitalei și la varii ministere, fabrici, uzine, între 1963 și 1983. Sunt incluse, printre altele, un film despre circulația pietonală din Bucuresti, un altul despre pericolul buteliilor improvizate în gospodăriile României rurale, un al treilea, despre nunta a doi americani dintr-un sat românesc, sau un altul, despre vacanța, în România anilor ’70, a unei familii de evrei români emigrați cu câteva decenii mai devreme.

La evenimentul de lansare participă Adina Brădeanu, curatoarea colecției și cu echipa SAHIA VINTAGE care vor discuta despre  beneficiile inclusivității (și) în ceea ce privește istoria filmului: anume, despre modul în care poate fi integrată în istoria cinematografiei românești și cum trebuie percepută cultura de producție a studioului Sahia  și accesul privilegiat la imaginarul epocii.

Proiectul luna.doc, inițiat de One World Romania la Școală, continuă și în luna decembrie. Cea de-a cincea ediție luna.doc include 4 lungmetraje și o selecție de scurtmetraje produse la Studioul „Alexandru Sahia” care vorbesc despre drepturile femeilor. Cu aceste filme echipa OWR la Școală a călătorit până acum la Turnu Magurele, Călărași, Satu Mare, Cluj, Sibiu, Iași, Buzău, Reșita, Bocșa, București, Petroșani, Lupeni, Târgu Jiu, Tulcea, și mai urmează: Pitești, Alexandria, Drobeta Turnu Severin, Constanța, Alexandria, Slatina, Ploiești, și altele.

KineDok începe luna decembrie în vizită la Satu Mare pentru proiecția filmului „Daliborek și lumea lui albă”, care va fi urmată de o discuție despre ce înseamnă prejudecata în psihologie și cum este ea legată de naționalism. La Miercurea Ciuc mai puteți viziona „Campionul din Balcani” și „Dum Spiro Spero”, Meru Iași încheie sezonul cu „Bestia e încă vie”, iar Craft & Light din Ploiești ne aduce aminte că și iarna putem visa la mare optând pentru documentarul nostru cel mai optimist – „Funne: Visând la mare”. De asemenea, la Fabrica de Pensule în Cluj mai puteți viziona pentru ultima oară filmul „Prima Împărtășanie”, care a câștigat premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun documentar.

Cele 16 documentare KineDok au călătorit anul acesta în 24 de locații din 18 orașe din țară. Cafenele, terase, saline, muzee, biblioteci, galerii, curți, mansarde – toate s-au transformat în mod miraculos, preț de câteva ore pe lună în săli de cinema. Pe perioada iernii KineDok intră în hibernare, însă una activă, pentru că organizatorii pregătesc de zor ediția 2019.

One World Romania 2019 va avea loc între 15 și 24 martie 2019, iar procesul de selecție a filmelor este aproape de final.

 

Rămâneți conectați în continuare la pagina oficială de facebook și pe blog-ul OWR, pentru a afla cele mai noi vești din familia One World Romania!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.