Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Sfaturi în prag de sărbători

Publicat: luni, 24 decembrie 2018

 

În pragul sărbătorii Crăciunului, toată lumea este ocupată. Cadourile, masa de Crăciun și pregătirile intense ne preocupă pe toți, și este foarte ușor să ne lăsăm duși de val în această perioadă. Cumpărăturile în exces sunt una dintre cele mai mari probleme din perioada sărbătorilor: risipa alimentară devine din ce în ce mai acută, iar odată cu aceasta facem și risipă de bani. La nivel global, aproape 1,3 miliarde de tone de alimente sunt irosite în fiecare an, ceea ce reprezintă de 15 ori mai mult decât cantitatea la nivelul Uniunii Europene, care este de 88 de milioane.

 

Știm că această perioadă este deosebit de aglomerată, dar vă invităm totuși să vă alocați câteva minute pentru a vedea sfaturile noastre, pentru a vă putea ajuta să aveți o listă de cumpărături mai echilibrată, care să nu ducă la exces – nici în plan alimentar, nici în cel financiar.

 

Sugestia 1: Planificați-vă mesele

 

Principalul motiv pentru 43% din cazurile în care mâncarea este risipită este faptul că aceasta se strică.

 

Uităm ce avem în frigider, congelator sau în dulapuri, în cazul în care nu le verificăm în mod regulat și nu ne planificăm mesele în concordanță cu alimentele care trebuie folosite mai întâi. Este important să știți care sunt alimentele pe care le aveți deja și să planificați porțiile pentru masa de Sărbători.

 

Sugestia 2: Cumpărați intelligent

 

Obiceiurile pe care le avem la cumpărături și deciziile pe care le luăm în supermarket sunt strâns legate de cantitatea de mâncare pe care o aruncăm. Nu trebuie să faceți cumpărături atunci când sunteți înfometați, deoarece aveți șanse mari de a sfârși prin a cumpăra mai mult decât aveți nevoie sau de a nu vă respecta lista de cumpărături.

 

Este important și să cunoașteți diferența dintre ”a se consuma înainte de” și ”a se consuma până la” :

 

– Data marcată cu ”a se consuma până la” indică siguranța alimentului. Acesta poate fi consumat până la data respectivă, însă nu și după. Acest tip de marcare a datei este găsit pe alimentele perisabile, care se strică repede, precum produsele din carne, pește sau salatele gata pregătite.

 

– Data marcată cu ”a se consuma înainte de” se referă la calitatea alimentului. Acesta va putea fi consumat șidupă data înscrisă, însă calitatea sa ar putea să nu mai fiela fel de bună. Aroma și textura pot fi ușor alterate. Acesttip de marcare apare pe alimentele congelate, uscate sau aflate într-o cutie/conservă.

 

Sugestia 3: Verificați ceea ce cumpărați

 

Este foarte important să știți ce conține produsul pe care doriți să îl achiziționați. De obicei, mesele de Crăciun sunt pline de E-uri, care provin din diverse alimente: pâinea, cozonacul, carnea etc. Pentru a vedea ce conține un produs și a face o alegere în cunoștință de cauză, puteți descărca aplicația gratuită InfoCons, care vă permite să scanați codul de bare al produselor și să aflați numărul de E-uri sau cantitatea de zahăr a acestuia, precum și multe alte informații.

 

Sugestia 4: Păstrați-vă alimentele bine

 

O mare parte din mâncarea pe care o risipim poate fi congelată sau pusă în frigider pentru a fi consumată ulterior. Păstrarea și folosirea potrivită a alimentelor în casele noastre nu ajută numai la siguranța acestora, ci ne și permite să le păstrăm pentru un timp mai îndelungat fără a se strica.

 

Sugestia 5: Folosiți-vă resturile

 

Preferăm de multe ori cea mai ușoară și convențională metodă de a prepara cina – să o luăm de la capăt – însă putem fi creativi și putem utiliza ce avem în frigider pentru a prepara o altă masă. Este important, mai ales în această perioadă, să folosim toate alimentele pe care le cumpărăm.

 

Sugestia 6: Compostați resturile!

 

Majoritatea resturilor din casă (40%) reprezintă material compostabil, precum bucățile de fructe sau legume, resturile alimentare sau zațul de cafea. Puteți utiliza cojile de fructe și legume pentru a obține compost pentru plantele din grădină, adunându-le într-un recipient special.

 

Sorin Mierlea, președinte InfoCons:

 

 

”Când aruncăm mâncare la gunoi, nu doar că producem un impact negativ asupra mediului, dar aruncăm la gunoi și banii pe care i-am plătit pe acea mâncare. Acești bani reprezintă orele pe care le-am muncit pentru a-i câștiga, iar acestea, la rândul lor, sunt ore din viața noastră. Așadar, haideți să nu ne aruncăm viața la gunoi!”

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=107273

Publicat de la data dec. 24 2018. Categorii INFOCONS.

Zona comentariilor

Text To Speech

Meteo în țară

20 martie 2019, 16:25
 

ENE
Predominant înnourat
15°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 15°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 41%
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 6:19
Apus: 18:27
Prognoza 21 martie 2019
Zi
 

NNE
Predominant înnourat
15°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

VNV
Senin
4°C
Vânt: 4 km/h VNV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 195.417 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team