Sfaturi pentru utilizatorii Windows afectați de “WannaCry”

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a dat publicității un Ghid privind Combaterea Amenințărilor Informatice de tip “ransomware”.

CERT-RO a publicat de asemenea, un articol despre campania actuala, intitulat “WannaCry: o nouă amenințare de tip ransomware cu victime la scară globală”.

Atacul cibernetic global declanșat vineri ar putea crește în intensitate luni, 15 mai, pe măsură ce utilizatorii se întorc la birourile lor și își pornesc calculatoarele, avertizează experți în securitate informatică, citați de New York Times.

Mulți angajați, în special în Asia, s-au deconectat vineri, înainte ca virusul să înceapă să se răspândească în sistemele informatice din întreaga lume. Așadar, atacul cibernetic poate lovi și mai puternic luni, odată ce angajații se întorc la lucru și își deschid calculatoarele.

Mai mult decât atât, diverse variante ale virusului informatic aflat în spatele atacurilor au început să se răspândească, potrivit experților. “Suntem în cel de-al doilea val”, a declarat Matthieu Suiche de la Comae Technologies, o companie de securitate informatică cu sediul în Emiratele Arabe Unite. “Așa cum era de așteptat, atacatorii au lansat noi variante ale malware-ului. Cu siguranță ne putem aștepta la mai mult. “

Atacul cibernetic de vineri a lovit 200.000 de calculatoare în mai mult de 150 de țări, potrivit lui Rob Wainwright, directorul executiv al Europol, agenția de securitate a Uniunii Europene.

“În prezent, suntem în fața unei amenințări sporite”, a declarat el duminică rețelei britanice ITV. “Sunt îngrijorat de modul în care atacurile vor continua să crească atunci când oamenii vor merge la muncă și-și vor deschide calculatoarele în dimineața zilei de luni”.

Între companiile afectate vineri de atacuri s-au numărat FedEx din Statele Unite, gigantul spaniol de telecomunicații Telefónica, compania franceză de automobile Renault, inclusiv filiala sa din România, universitățile din China, sistemul feroviar federal al Germaniei și Ministerul de Interne al Rusiei. Cele mai periculoase  atacuri au afectat sistemul britanic de sănătate publică, unde intervențiile chirurgicale au trebuit să fie reprogramate, iar unii pacienți au fost scoși din unitățile de urgență.

Iată ce sfaturi pentru protejarea computerelor transmitea în această dimineață o televiziune din Noua Zeelandă:

Trebuie spus că atacurile de vineri  nu au afectat decât calculatoarele cu sisteme de operare Windows, mai puțin pe cele care au avut Windows 10 instalat. Calculatoarele cu sisteme de operare Apple, spre exemplu, nu au avut probleme.

CITEȘTE ȘI:

 Rob Wainwright, directorul Europol, despre WannaCry: Până acum nu am mai văzut un astfel de atac

Când cinismul serviciilor secrete scapă de sub control, securitatea devine terorism

Expert informatician despre atacul cibernetic: “Avem de-a face cu o creație a NSA”

De altfel, compania Microsoft a oferit ajutor online pentru cei afectați de atacurile virusului “WannaCrypt”, responsabil de atacul cibernetic global de vineri.

Daca ai probleme, poti citi aici sfaturile  de securitate oferite de Microsoft

Sursa: România Curată

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.